Haydi kızlar kod yazmaya!

KızCode platformu kızlara ‘kod’lamayı öğretiyor. Projeye katılan Dila, geliştirdiği çiple,bacağı kesilecek olan annesini kurtardı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye’de çocukların bilgisayarlardaki yazılımın dili olan kodlamayı öğrenmesi için yeni projeler devreye alınıyor. Milliyet'ten Hanife Baş'ın özel haberine göre bu alandaki bazı projeler eğitimde daha dezavantajlı durumda bulunan kız çocuklarını hedefliyor. "KızCode" projesi bunlardan biri. Bilgisayarların çalışmasını sağlayan programlar, internet siteleri, her geçen gün sayıları artan mobil uygulamalar için farklı programlama dillerinde özel kodlar yazılıyor. Kodlamayı çocukluktan öğrenmek çok büyük artılar sağlıyor.

KızCode, 31 yaşındaki genç sosyal girişimci Müjde Esin’in geliştirdiği bir platform. Esin, İngiltere’de akademik kariyerini tamamladıktan sonra Londra’da yaşayan göçmen genç kız ve kadınların İngiltere’ye entegrasyonunu sağlamak ve onlara iş imkânı yaratmak için 2015 yılında hayata geçirdiği bir platform. Daha sonra Türkiye’ye uyarlandı.

Geçen yıl 200 kız öğrenci bu eğitimlerden yararlandı. Yeni sezon da kasım ayında başladı. Eğitimler, İstanbul-Halkalı ve yine Londra’da devam ediyor. İstanbul’da şimdilik 100 kız çocuğu kayıt yaptı ve eğitime başladı. İngiltere’de bu sayı daha fazla.

kizlar-kodluyor-8067384

YAZDIĞI KODLA ANNESİNİ İYİLEŞTİRDİ

KızCode’a katılan çocuklardan başarılara imza atanlar da var. Bunlardan biri 15 yaşındaki Dila. KızCode İngiltere mezunlarından. Annesi hem kanser hem de yüksek şeker hastası ve bacağının kesilmesi söz konusuydu. Dila bunun için bir çip tasarlayarak annesinin şekerini kontrol altında tutmayı başardı. Çok yeni olan bu proje İngiltere hükümetine fonlama için sunulacak.

Ebrar Atabay ise Bursa Gemlik’te eğitime katılan bir çocuk. Çevreye zarar veren bir hammadde olan ABS kokusunu suya hapseden bir prototip geliştirdi. Dila ve Ebrar sadece birer örnek. Onlar gibi 8 kız çocuğu daha çeşitli başarılara imza attı. Müjde Esin, geçen sezon eğitim alan öğrencilerle de hala temaslarının devam ettiğini belirterek, özellikle Avrupa’da düzenlenecek bilim şenlikleri için hazırlandıklarını söyledi.

Esin, kodlama eğitiminde öncelikle çocuklarda farkındalık yaratmayı ve bilime ilgi duymalarını sağlamayı amaçladıklarını dile getirerek, “KızCode olarak çocuklara ‘C programlama dili’ni öğretiyoruz. Aynı zamanda ‘ardunio’ kartı ve ‘ardunio yazılım’ metodlarını kullanarak bir mekaniği kontrol etmelerini sağlıyoruz. Küçük yaş grubunda da ‘scratch’ arayüzü ile algoritmalarını oluşturup kendi oyunlarını yapabiliyorlar. Scratch’la farklı eğitim teknoloji ürünleri yardımıyla da yazdıkları oyunları daha eğlenceli şekilde kurgulayabilme şansları oluyor” diye anlatıyor.

fft16_mf8067373

FIRSAT EŞİTLİĞİ İÇİN ÖNEMLİ

Müjde Esin, KızCode ile kadınların eğitim alanında yaşadığı zorlukları aşmalarına yardımcı olmayı, özellikle genç kızları toplumda ve iş yaşamında aktif rol oynayacak bireylere dönüştürmeyi amaçlıyor. Program kapsamında bunun için gerekli ekipmanlar sağlanırken, bir yandan da katılımcıların beceriler edinmesi için eğitimler düzenliyorlar.

Katılımcıların analitik zekasını geliştirecek teknoloji eğitimleri üzerine atölye çalışmaları yapılıyor. Kızların çevresinde yaşadığı sorunları fark etmesi sağlanıyor. Bilim ve teknolojiyle çözümler ve projeler üretmeleri için onları cesaretlendirip gelecek hayatlarına katkı sunuluyor. Kızlara kod eğitimi konusunda firmalardan da harekete geçenler var. Borusan’la Türkiye’de ‘Haydi Kızlar Kodlamaya’ projesini yürütüyorlar.

New York merkezli kâr gütmeyen ‘Girls Who Code’ organizasyonu, genç kızların kod yazımına ilişkin becerilerini test ederek, onlara kod yazmayı öğretiyor. Yine San Francisco merkezli ‘Black Girls Code’ adlı bir organizasyon ise geçtiğimiz 3 yıl içerisinde 1500 genç kıza kod yazılımını öğretti. Google da 2014 yılında hayata geçirdiği ‘Made With Code’ adlı projeyle kod yazımı ve bilişimin diğer alanlarında genç kızlara yönelik eğitimi devreye almıştı. (Kaynak: Milliyet)