Elektrikli otomobilde 'sessiz' tehlike

Trafikte sayısı hızla artan elektrikli otomobiller çevre konusunda önemli bir adım. Ancak pille çalışan elektrikli otomobillerin tamamen sessiz olması sebebiyle fark edilmemeleri yayalar için tehlike oluşturabiliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tesla'nın öncülüğünü yaptığı ve neredeyse tüm üreticilerin katıldığı elektrikli otomobil trendi beraberinde bazı pürüzler de getirmiyor değil. Bunlardan biri, pille çalışmaları sayesinde tamamen sessiz olmaları.

Başta sorun gibi görünmese de, özellikle yayaların bulunduğu yollarda düşük hızlarda seyrederken sessizce yaklaşmaları yayaları ve hatta sokak hayvanları için tehlikeli durumlar oluşturabiliyor. Refleksel olarak otomobillerin motor seslerine alışan insanlar ve sokak hayvanları, elektrikli otomobillerin sinsice yaklaşmasına yabancı.

'ELEKTRİKLİ ARAÇLARA SES EKLENSİN'

En yoğun Amerika Birleşik Devletleri'nde yaygınlaşan elektrikli otomobillerin bu durumuyla ilgili talep Amerikan Ulusal Otoyol Trafiği Güvenlik İdaresi'nden (NHTSA) geldi. Kurum, elektrikli otomobillerin fark edilmeleri için özellikle ses çıkartmalarının sağlanmasını talep etti.

NHTSA'ya göre, sessiz ilerleyen otomobiller özellikle görme özürlüler ve görme sorunu yaşayanlar için tehlikeli durumlar doğurabilir. Bu düzenleme sayesinde yılda 2400'den fazla yaralanma vakasının önüne geçileceğini bildiren NHTSA, elektrikli otomobillerin saatte 30 kilometre hızın altında ilerlerken motor sesine benzer bir ses çıkarmasının yeterli olacağı görüşünde. Daha yüksek hızlarda ilerleyen araçların teker ve rüzgar sesi fark edilmeleri için yeterli oluyor.