Katil robotlar yarının kalaşnikofları olacak

Amerikalı araştırmacılara göre, katil robotların yapımı için Pentagon çalışmalarını sonuçlandırmak üzere. İnsan hakları konusunda da tartışma yaratan silahlı robotların üç yıl sonra kullanılabilecek durumda olacağı iddia edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - New York'taki Buffalo Üniversitesi'nden araştırmacılarım yayımladığı bir makaleye göre, Amerikan Savunma Bakanlığı'nın 'katil robot' projesinde son aşamaya gelindi. Pek çok ciddi sorunu beraberinde getireceği açıklanan silahlı robotların üç yıl içinde Amerikan ordusu tarafından kullanılabileceği iddia edildi.

Katil robotların engellenilmesi için geç kalındığını bildiren üniversite araştırmacıları, bu konuda en azından bazı yasakların şimdiden hayata geçirilmesinin faydalı olacağını savundu. Daha önce de Amerikalı mucit ve yatırımcı Elon Musk ile Profesör Stephen Hawking, robotlar ve yapay zekanın gelecekte yol açabileceği tehlikelere dikkat çekecek açıklamalarda bulunmuştu. Her iki uzmana göre insanların geliştirdiği robotlar ve yapay zeka bir gün büyük bir tehdit oluşturabilir.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün de müdahil olduğu katil robotlar tartışması önümüzdeki aylarda daha çok konuşulacak gibi görünüyor. Amerika'da pek çok sivil toplum örgütü de ordunun bu çalışmalarına dikkat çekme çabası içinde.

katil-robot

ETİK ANLAYIŞI VE KARAR VERME MEKANİZMASI

Şu ana kadar bomha imhası ve tehlikeli bölgelerde gözcülük için kullanılan asker robotların yakın gelecekte insansı bir robot olarak silahlı hale gelmesi pek çok kişi tarafından endişe verici kabul ediliyor. Londra'daki Parlamento Meydanı'nda geçtiğimiz günlerde düzenlenen "Katil robotlara dur!" eylemine benzer protestoların da yükselmesi bekleniyor. Öldürücü silah taşıyacak robotların önemli derecede hukuki sorunlar da içerdiğini savunan üniversite araştırmacıları, katil robotların geliştirilmesi için 18 milyar dolar gibi bir bütçenin ayrıldığını iddia ediyor.

Buffalo Üniversitesi'nden araştırma görevlilerine göre, asker robotların yazılımlarını, yapay zekalarını oluşturacak etik sistem ve kuralların nasıl işleyeceği konusunda ciddi şaibeler var. Karmaşık durumlarda silahlı bir robotun nasıl karar vereceğine basit kodların karar verecek olması endişeyle karşılanıyor.

ROBOTLAR KENDİ İRADELERİNİ GELİŞTİRİRSE...

Ünlü astrofizikçi Profesör Stephen Hawking, her fırsatta yapay zeka ve robotların barındırdığı tehlikelere karşı insanlığı uyarıyor. Yapay zekanın kendi iradesiyle karar verebilecek güce ulaştığında insanların kontrolünden çıkabileceğini savunan bilim insanı, robotların silahlanmasını çok ciddi bir tehlike görüyor. Robotların pek çok faydalı alanda kullanılarak insanlığı hastalık ve yoksulluktan kurtulmasına yardımcı olabileceğini söyleyen Hawking, mevcut süreci endişeyle izlediğini söylüyor ve "yapay zeka insanın sonunu getirebilir" diyor.

robot

'YARININ KALAŞNİKOFLARI OLACAKLAR'

Birleşmiş Milletler, İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Harvard Hukuk Fakültesi Uluslararası İnsan Hakları Kliniği tarafından hazırlanan bir rapor da teknolojik gelişmelerin tehdit oluşturan boyutuna dikkat çekiyor. Tüm silahlı sistemlerin kontrol altında tutulması ve gerekli uluslararası hukuk çerçevesinin belirlenmesi çağrısında bulunan kurumlar, öldüren değil, hayat kurtaran robotlar geliştirilmesi talebinde bulundu.

Bilim adamı Stephen Hawking, Tesla Motors CEO'su Elon Musk ve Apple kurucularından Steve Wozniak'ın da dahil olduğu danışma kurulu benzer düşünceler dile getirerek, katil robotları "geleceğin kalaşnikofları" olarak nitelendirdi. Silahsız ve tehditsiz bir gelecek için katil robotların durdurulması için tüm ülkelere çağrıda bulunuldu. (HABER MERKEZİ)