Apple'ın yıllık geliri düşüşte

Son çeyrek sonuçları neticesinde 15 yıldır ilk defa Apple'ın yıllık gelirinde azalma görüldü. Geçtiğimiz yıl 233,7 milyar dolarlık küresel satış gerçekleştiren firma, bu yıl 215,6 milyar dolarda kaldı.  

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 2001'den beri sürekli gelir ve satışlarını artıran Apple, 24 Eylül itibari ile satış gelirlerinde %8'lik bir gerileme yaşadı. Satışlarda görülen bu %8'lik düşüşün Apple'ın kârına etkisi %14'lük bir kayıp oldu. Bu düşüş sonucu 2015 Eylül – 2016 Eylül döneminde elmalar 45,7 milyar dolar kâr elde etmiş oldu.

2016'nın üçüncü çeyreğinde, satışlarda yüzde 9, kârda ise %19'luk düşüş yaşanırken, bu firmanın üst üste 3 çeyrekte de düşüş yaşadığı anlamına geliyor ki bu da Apple'ın 2001 yılından sonra ilk defa yıllık ölçekte satış ve kâr rakamlarında artış yaşayamaması ile sonuçlandı.

Apple satış ve kâr kalemlerinin en büyük kısmını iPhone satışları oluşturuyor. Firmanın tüm satışlarının yaklaşık %66'sını iPhone satışları oluşturuyor ki geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre bu satışlar da %5 oranında düşmüş gözüküyor.

Apple CEO'su Tim Cook Apple CEO'su Tim Cook

iPHONE 7 SATIŞLARI DURUMU TOPARLAYABİLİR

Tüm bu düşüş rakamlarının Apple'ın yüksek kâr ile çalışan bir firma olduğu gerçeğine pek de etkisi yok. Şirketin sahip olduğu servet son üç ayda 231,5 milyar dolardan, 237 milyar dolara yükseldi.

Amerika Birleşik Devletleri'nde cep telefonu pazarının yaklaşık %43'ünü elinde bulunduran firma, Avrupa'da da %30'un üzerinde bir paya sahip. Hindistan ve Çin gibi dünyanın üçte birinden fazlasının yaşadığı ve hızlı gelişmekte olan pazarlar olan iki ülkede de hızlı büyümeler elde etme mecburiyetini başarıyla yerine getiren firma buralarda da gerilemeye başladı. Çin'deki %9,2'lik pazar payı %6,7'ye gerilemiş durumda.

iPhone 7 satışlarının son finansal çeyreğin sadece son günlerine denk gelmesi düşüşün biraz daha fazla gözükmesinde büyük rol oynuyor olsa da yeni cihazların en çok satışı yapacağı son çeyrek için de Apple'ın kendi beklentileri geçen yıl ile aynı rakamları yakalamak. 76 ile 78 milyar dolarlık bir satışı bu üç ayda yakalamayı hedefleyen firma, hedefi tutturursa sadece bu dönem için %1'lik bir artış kaydedecek. Bu kadar yakın rakamlarla bu beklenen iyileşmenin -%1 olarak vuku bulması da ihtimaller dahilinde.

Etiketler Apple