Mark Zuckerberg ve eşinden sağlık sektörüne 3 milyar dolar

Facebook CEO'su Mark Zuckerberg ve Priscilla Chan, sağlık sektörüne yönelik olarak 3 milyar dolarlık yatırım yapacaklarını açıkladı. Mark Zuckerberg ve eşi Chan Zuckerberg, geçtiğimiz yıl "Chan Zuckerberg Initiative" adlı sosyal projelerini açıklamışlardı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - "İnsanın mevcut potansiyelini geliştirmek, gelecek nesillerde tüm çocukların eşitliğini gerçekleştirmek" misyonuna sahip girişimin, oldukça önemli projelerde yer alması bekleniyordu.

Nitekim, Mark Zuckerberg ve eşi Priscilla Chan yaklaşık 50 milyar dolar değerindeki yüzde 99 oranında Facebook hisselerini bu girişime bağışlayacaklarını açıklamışlardı.

Çift şimdiki süreçte ise bir sonraki büyük projesini duyurmak için San Francisco'da bir basın toplantısı düzenledi. Engadget'ta yer alan habere göre Mark Zuckerberg ve Priscilla Chan düzenlenen basın toplantısında hastalık tedavilerinde kullanılmak üzere 3 milyar doları kapsayan bir yatırımda bulunacaklarını açıkladılar.

10 yıllık süreci kapsayacak yatırım, Zuckerberg ailesinin sağlık sektöründe öncü olarak yer alması yolunda önemli bir adım olacak.

Zuckerberg ailesi, üç yolla söz konusu projelerini gerçekleştireceklerini açıkladılar. İlk olarak bilim insanları ve mühendisleri bir araya getirecek Chan Zuckerberg Initiative girişimi, bilimsel toplulukları teknolojik çözüm üretimi konusunda teşvik edecek.

Büyüyen bilim fonuna yönelik olarak gerçekleştirilecek yatırımlar ise proje planının son aşamasını oluşturacak.

Bilim insanları ve mühendisleri bir araya getirmeye yönelik ilk aşamasının başladığını ifade eden Mark Zuckerberg, projeye Dr. Cori Bargmann'ın liderlik edeceğini açıkladı.

DESTEK GİDEREK BÜYÜYOR

Tanınmış bir nörolog ve genetisyenin girişime yakın bir süreçte dahil olacağı dile getiriliyor. İlk etapta hastalık tedavilerine odaklanmayacak girişim, konu çerçevesindeki bilimsel araştırmalara yönelecek.

Mark Zuckerberg, projede UCSF, Stanford ve UC Berkeley'in yer alacağını sözlerine ekledi. BioHub adındaki ilk proje, insan vücudundaki farklı hücre tipleri arasındaki karmaşık ilişkileri ortaya çıkarmak üzerinde yoğunlaşacak.

BILL GATES DE DESTEKLİYOR

Bilim insanları BioHub projesinin HIV, Ebola, Zika gibi dönem bulaşıcı hastalıklarıyla mücadelede oldukça etkili olacağını kaydediyorlar. Priscilla Chan, yapılan tüm araştırmaların halka açık bir şekilde gerçekleşeceğini belirtiyor.

Etkinliğin sonunda sahneye çıkan Bill Gates ise cesur ve iddialı planları için Mark-Chan Zuckerberg çiftini överken, girişime sonuna kadar destek olacağını açıkladı.

Bill Gates, kendi kurduğu hayır kurumu Bill and Melinda Gates Foundation'ın da projeye katkıda bulunacağını sözlerine ekledi.