Cihazlar sesle yönetilmeye alışıyor

iPhone’la hayatımıza giren Siri hizmeti, mobil bir cihazın üzerinde ses tanıma işlevinin gerçekten de çalışabileceğini gösterdi. Şimdi sıra diğer teknolojik cihazlarda, hatta otomobillerde!

Google Haberlere Abone ol

Erdal Kaplanseren @Kaplanseren

DUVAR - Yeni teknolojilerle birlikte cihazlara gelişmiş şekillerde komut vermek hayatımızı derinden etkileyecek. Örneğin eşinizle yiyeceğiniz bir akşama yemeğiyle ilgili bir hatırlatma notu gibi karışık komutları konuşarak verebilir ve bunu GPS konumunuza bağlı olarak iş yerinizden ayrıldıktan sonra görebilirsiniz. Hizmet, gelen kısa mesajları bile okuyabiliyor. Siri, büyük beklentilerle -ve hizmetin ne yapıp ne yapamadığına dair esprilerle- karşılandı, ancak hizmetin ses tanıma stili bu yıl ve sonrasında gündemimizde önemli bir yer kaplayacak.

ses-tanima-1

UYGULAMA VE CİHAZLAR ADAPTE OLUYOR

Doğal dil araması [herhangi bir şeyin (sadece tetikleyici komutlar değil) söylenmesinin ardından telefonunuzun veya arabanızın esas niyetinizi anlaması ve buna cevap vermesi] geliştikçe yeni uygulamalar daha da ilerleyecek. Android Vlingo uygulaması, e-posta dâhil olmak üzere gelen tüm mesajlarını okuyabiliyor. Bu hayli ilgi çekici çünkü e-postalar genelde kısa mesajlara göre daha geniş ve daha karışık bir dil haznesi içerirler. Vlingo’nun Siri’ye göre bir diğer üstünlüğü de uygulamaları kontrol etmenize izin vermesi. Sadece konuşarak Yelp uygulamasıyla restoranları araştırabilir veya Kayak kullanarak bir sonraki uçuşunuzu kontrol edebilirsiniz.

ses-tanima2

OTOMOBİLLER DE SESLE YÖNETİLECEK

Geçtiğimiz yıl Cadillac XTS üzerinde ilk çıkışını yapan Cadillac Cue hizmeti bu teknolojinin arabalara daha ileri seviyede nasıl entegre edileceğini gösteriyor. Cadillac’a göre ilk başta Cue, arabanın içindeki klimanın kontrol edilmesi veya listedeki bir sonraki şarkıya geçişle ilgili basit komutlar içeriyor. Ancak yapay zekâ çok daha ileri düzeyde ses tanıma için tasarlanmış. Örneğin Cadillac’a göre günün birinde hizmet, anında adım adım yön talimatı almak için bir işletmenin adını söylemenizi yeterli bulacak.

APPLE BU KONUDA ÖNCÜLÜK ÜSTLENDİ

Günümüzde yükselişe geçme ihtimali olan bir diğer eğilim de “sesli kontrol”. Yeni iPhone telefonlardaki ses kontrolü özelliği diğer cihazlara da yayılabilir. Siri’nin (Bu hizmet sesinizi kullanarak kısa mesaj göndermenizi, hatırlatma notu oluşturmanızı, web’de arama yapmanızı ve daha birçok diğer işlemi gerçekleştirmenizi sağlayabiliyor.) özgünlüğü sesle kontrol edilen cihazlarda yeni bir eğilimin başlangıcı olabilir.

ses-tans%cc%a7ma3

Peki ama sesle kontrol yıllardır var olan bir teknoloji değil mi? Evet, ancak doğruluğu düşük düzeydeydi. Siri ve benzer uygulamalar bizim konuştuklarımızı cihazlarımızın -hem de ilk denemede- anladığı bir çağa işaret ediyor. Diğer cihaz üreticileri de muhtemelen bu modanın peşinden gideceklerdir. Kaldı ki Apple ses kontrolüyle TV’nin uzaktan kumandasını ortadan kaldırmaya çalışabilir. Darısı Türkçenin de başına diyelim.

Etiketler Siri sesle kontrol