Konum servislerinin sağladığı 6 fayda

İlk başlarda harita servislerinde kullanılan ve hayatımızı bir hayli kolaylaştıran konum belirleme teknolojisi, akıllı telefonlarla birlikte daha geniş kullanım alanları buldu.

Google Haberlere Abone ol

Erdal Kaplanseren @Kaplanseren

1- ARKADAŞLARIIZI BULUN

Cep telefonları ve mesajlar sayesinde günümüzde arkadaşlarımızı arayıp bulamamak gibi bir sorunla karşılaşmıyoruz. Foursquare Swarm, Google Latitude ve Apple’ın Arkadaş Bul uygulamaları sayesinde bir adım ileri gidebilir ve bir bakışta arkadaşlarınızın o an nerede olduklarını görebilirsiniz. Bu, insanları rahatsız etmeden nerede olduklarını öğrenmenin, yakınlardaki arkadaşlarla planlamadan buluşma ayarlamanın mükemmel bir yolu. Bu hizmetlerden faydalanmak için kullanıcı onayı gerekiyor. Aksi hâlde rahatsız edici takipçilerden ve casuslardan kurtulmak mümkün olmazdı.

konum3

2- KAYIP CİHAZLARINIZI BULUN

Akıllı telefon, tablet ve dizüstü bilgisayarlar ne yazık ki hırsızların çok çekici bulduğu cihazlar ama konum belirleme teknolojisi sayesinde, çalınması durumunda cihazınızın yerini tespit edebilir hatta suçluyu ele geçirebilirsiniz. Prey (preyproject.com) benzeri ücretsiz bir hizmete veya Apple’ın Find My iPhone hizmetine üye olabilir, cihazınız çalındığında konum belirleme teknolojisi sayesinde hırsızların peşine düşebilirsiniz. Eğer donanım sadece kaybolduysa basitçe yerini tespit edip geri alabilirsiniz.

konum2

3- CANLI YOL TARİFİ ALIN

Daha birkaç yıl öncesine kadar yol tarif hizmetlerinin donanımlarında bulunan GPS teknolojisi binlerce liraya mal oluyordu. Günümüzdeyse mobil internet ve her yerde bulunan konumlama teknolojileri sayesinde aynı işi cebinizdeki akıllı telefon da yapabiliyor, hem de sesli yol tarifi ve canlı trafik bilgisi de dâhil olmak üzere. Android’deki ücretsiz Google Haritalar, Apple Harita, Yandex Harita ve TomTom’un iOS uygulaması gibi farklı seçenekler var ama uzun yolculuklara çıkarken yanınıza şarj cihazı almayı unutmayın.

4- FOTOĞRAFLARINIZI KONUMLANDIRIN

Telefon ve tabletlerin yanında bazı fotoğraf makinelerinde de (hem kompakt hem de DSLR) bütünleşik GPS alıcıları bulunuyor. Bunlar konum bilgilerini her fotoğrafın EXIF üst verisine otomatik olarak kaydediyor. Fotoğraflarınızı Flickr benzeri bir hizmete yüklediğinizde otomatik olarak bir harita üzerinde işaretleniyorlar. Böylece fotoğrafları konumlarına göre gruplamak daha kolay oluyor. Ancak özel fotoğraflarda EXIF verilerini paylaşırken dikkatli olun, yanlışlıkla çok fazla bilgi paylaşmak istemezsiniz.

konum4

5- ÇEVRENİZDEN YENİ İNSANLARLA TANŞIN

İnternet üzerinden ayarlanan randevular yalnız insanların eş bulmasına yardımcı oluyor ama bu ilişkilerin çoğunun birkaç mesajın ötesine geçmediğini biliyoruz. Günümüzde konumlama teknolojisi sayesinde profilinizde belirlediğiniz ölçütlere uyan bir kişiyle aynı mekânda bulunduğunuzda uyarılıyorsunuz. Apple App Store veya Google Play’de bulunan OkCupid ve Tinder gibi uygulamaları kullanabilirsiniz.

konum5

6- FARKLI BİR OYUN DENEYİMİ YAŞAYIN

Geocaching, teknoloji düşkünleri arasında yaygın bir oyun. Tek yapmanız gereken güvenli bir kutu içine bir şey yerleştirmek, bunu istediğiniz bir yere saklamak ve GPS koordinatlarını paylaşmak. Diğer GPS kullanıcıları sakladığınız kutuyu bulmaya çalışacaklar. Eğer başarılı olurlarsa bir kayıt defterini imzalayabilir veya geride bıraktığınız ufak bir hediyeyi alabilirler. Tüm dünyada 200 ülkede beş milyon kişinin Geocaching oynadığı tahmin ediliyor. Geocaching.com sitesine bakılırsa uzayda bile oyuncu var.

Etiketler konum servisleri