Emisyon skandalında Volkswagen Bosch ortaklığı

Alman otomobil devinin emisyonları düşük gösteren donanıma ilişkin ABD'de süren davada, Bosch'un da sürece dâhil olduğuna dair iddialar avukatlar tarafından mahkemeye sunuldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Geçen yıl ortaya çıkan skandal sonucu Volkswagen, karbon emisyon değerlerini düşük gösteren bir donanımı 11 milyon dizel araçta kullandığını itiraf etmişti. Amerika'daki resmi kurumlarla yapılan görüşmeler neticesinde A.B.D'de satılan 480 bin araç için Alman otomobil devine toplam 14,7 milyar dolarlık bir fatura çıkmıştı fakat Amerika'daki süreç sadece kullanıcı davaları ile devam ediyor. Davanın karşı tarafında Volkswagen yalnız değil. Dünyanın en otomobil parça ve ekipman üreticilerinden biri olan Bosch da bu donanımın üretilmesi ve saklanmasında rol oynadığı gerekçesiyle suçlanıyor.

Mahkeme tarafından yeni açıklanan ve davacı avukatların sunduğu belgelerde Bosch'un skandalda önemli bir rolü olduğu belirtiliyor. Avukatların sunduğu belgelere göre 2008 yılında gerçekleşen bir yazışmada, Bosch kendi geliştirdiği cihazın kullanımından doğacak olası yasal problemlerle ilgili VW'den dokunulmazlık talep ediyor. VW'in bu talebi reddetmesine rağmen yazılımın ve cihazın geliştirilmesine devam eden Bosch'un emisyonlarla ilgili incelemeler esnasında da donanımı gizlediği iddia ediliyor.

Bir Bosch sözcüsünün AFP'ye yaptığı açıklamaya göre firma dizel aldatmacısı ile ilgili suçlamaları çok ciddiye alıyor. Stuttgart merkezli şirket daha önce yapılan başka bir açıklamada; kendi iç soruşturmasını yürüttüğünü ve olası yasal yaptırımlar için bir fon hazırladığını duyurmuştu.