Gizli ses sistemleriyle daha estetik salonlar

Ev veya ofiste ses sisteni döşemenin en can sıkan yanlarından biri, oluşan kablo karmaşası. Bununla birlikte estetik anlamda sorun yaratan hoparlörler de can sıkıyor. Elbette bunun da çözümü var. Özel tasarımlı ve yüksek ses kalitesine sahip gizli hoparlörler göz kamaştırıyor.

Google Haberlere Abone ol

Erdal Kaplanseren @Kaplanseren

DUVAR - Hoparlörlerin boyutları küçüldükçe ve onları bağlayan kablolar ortadan kaybolmaya başladıkça, odanızda hem yer kaplayan hem de film izlerken dikkatinizi dağıtabilen büyük boyutlu hoparlörler olmadan, sizi gerçek anlamda sarmalayan surround sesin tadına varmak mümkün hale gelmeye başladı. Ortalıkta görünmeyen fakat bununla birlikte mükemmel ses deneyimi yaşatan gizli ses sistemlerini ele alıyoruz.

SANAL SURROUND SES

Salonunuzda oraya buraya yerleştirilmiş hoparlörler görmek istemiyorsanız bir sanal surround kurulumu ile de surround ses deneyimini yaşayabilirsiniz. Sanal surround ses, her açıdan ses geliyor etkisi vermek için sesi odada her yöne yansıtıyor. Genellikle ses çubuklarında (Sound Bar) ve bazı televizyonlarda bu teknoloji bulunuyor.

Gizli-Ses-Sistemi2

KABLOSUZ HOPARLÖRLER

Gerçek surround ses arıyor, ancak etrafta kablolar olmasını istemiyorsanız, kablosuz ses sistemlerimize bir göz atın. Bunlar da kablolu versiyonları kadar yüksek kaliteye sahipler, ancak kabloları halının altına saklamak zorunda kalmadan onları istediğiniz yere yerleştirebilmenizi sağlıyorlar.

MİKRO HOPARLÖRLER

En son hoparlör modelleri, çok fazla yer kaplamadan güçlü bir etkiye sahipler. Genellikle bir golf topu büyüklüğünde olan mikro hoparlörler, salonu doldurmadan surround ses düzeneğinizin arka kanallarını oluşturuyor. Bunlar kablo kullanılmasını gerektiriyor ancak bir kez yerleştirildikten sonra, orada olduklarını fark etmezsiniz bile.

Gizli-Ses-Sistemi4

SUBWOOFER

Subwoofer, izlediğiniz filmlerin müziklerine etkileyici bas sesleri getiren bir hoparlördür. Genellikle boyutları büyüktür ve tasarımları estetiklikten uzaktır. Bununla birlikte, yerleştirilmeleri çok da zor değil. Bas sesleri, subwoofer’ınızı nasıl yerleştirirseniz yerleştirin, her şekilde yankılanacağından, bunların konumlanması için çok fazla uğraşmanıza gerek yok. Onu gizlemek için subwoofer’ınızı bir sehpanın altına ya da bir koltuğun arkasına koyabilirsiniz.

RF VEYA BLUETOOTH UZAKTAN KUMANDALAR

En üst düzeyde minimalist sinema deneyimi için, hoparlörleri olduğu kadar, DVD veya Blu-ray oynatıcıyı da saklayabilirsiniz. Çoğu oynatıcı uzaktan kumandanızla açık bir görüş hattına ihtiyaç duyar, ancak RF’li veya Bluetooth’lu bir kumanda seçerseniz, oynatıcınız tamamen kapalı bir yerde olsa bile kumandanız çalışacaktır.

KALİBRASYON

Sanal surround ses, salonunuzda sesi duvardan duvara yansıtarak çalışıyor. Burada sorun, tüm odaların aynı boyutta ya da biçimde olmaması. Bir sanal surround ses sistemini varsayılan ayarında bırakırsanız, ondan en iyi performansı elde etme olasılığınız düşük. Sesi salonunuzun tam şekline uygun olarak kalibre etmenize izin verecek bir sistem arayın. Bazı sistemler, ürettikleri sesi nasıl duyduğunuzu kontrol etmeniz için bir mikrofon bile kullanırlar.

Gizli-Ses-Sistemi3

DİĞER ÖNEMLİ KONULAR

Şayet işi esaslı bir şekilde yapmak ve tümüyle görünmez olan bir sinema sistemi kurmak istiyorsanız, bu noktada biraz profesyonel yardım almanız gerekebilir. Kabloları duvara gömecekseniz veya hoparlörleri tavandaki girintilere gizleyecekseniz, aynı alanı kullanan şehir şebekesi kablolarına yakın çalışma riskiniz bulunur. Ürünleri edindikten sonra uygulama için işin erbaplarından, yani çok sevgili ustalardan yardım almaktan çekinmeyin.

(Bu yazı Erdal Kaplanseren tarafından, daha önce GittiGidiyor Blog'da yayımlanmıştır.)