Akıllı gözlük dönüm noktası mı balon mu?

Giyilebilir teknolojiler ne hızla yayılacak henüz bilmiyoruz. Ancak yeni nesil sanal gerçeklik gözlükleri umut vadediyor.

Google Haberlere Abone ol

Erdal Kaplanseren @Kaplanseren

DUVAR - Google Glass baştan beri devrimsel bir fikir değildi ama hâlâ çoğu kişi onu bir dönüm noktası olarak görüyor. Ne de olsa, giyilebilen ve gözünüzün önüne bilgiler getiren mobil cihaz kavramı ilk başta kulağa harika geliyor. En azından yolda yürürken telefonundan başını kaldıramadığı için başkalarına ve eşyalara çarpan, hatta arabaların altında kalanların sayısı azalabilir.

Ayrıca Google Glass sayesinde yol tarifleri alabilir, etrafınızdaki mağaza ve mekânları anında tanımlayabilirsiniz. Teorik olarak bunları gerçekleştirirken aynı zamanda “dev ekran” fikrini bir kenara fırlatmış oluyoruz çünkü artırılmış gerçeklikle tüm görüş alanınız doğrudan başınıza bağlı dev bir ekrana dönüşüyor.

Bununla birlikte Google Glass ve benzeri cihazlarla ilgili bazı sorunlar var. En can sıkıcı olanlardan biri, ilk kez karşılaştığınız birinin bile yüzünüze bakarken internetten sizinle ilgili bilgileri indiriyor olabilecek olması. Google Glass’ın tabii ki böyle bir hazır özelliği yok ama teoride bu mümkün.

gozluk

DEVRİM Mİ BALON MU?

Google Glass’ın yaygınlaşması henüz öngörülemiyor. Google bu konuda takvimini sürekli değiştiriyor. Gerçek anlamda satın alınabilir hale geldiğinde ya ürünü birkaç saat kullanıp bir kenara bıraktıktan sonra “Her şey bunun için miymiş?” diye hayıflanacağız ya da İtalyanca bilmeden, İtalyanca bir restoran menüsüne bakarak sipariş verebilir hale geleceğiz.

YENİ TREND SANAL GERÇEKLİK 

Google Glass şimdilik tüm görüş alanınızı artırılmış gerçekliğe ya da bilgisayardan gelen görüntüye dönüştüremiyor, böyle bir planı da yok.

Bu fikir üzerinde yoğun yürüten bir firma, Kickstarter projesi olarak başlayan ve büyük bir projeye dönüşen Oculus VR. Firmanın ilk ürünü olan Oculus Rift, önemli bir devinim başlattı. Bugün sanal gerçeklik gözlükleri pek çok üreticinin ilgisini çekiyor ve mode sayısı artıyor.

Etiketler VR akıllı gözlük