SpaceX roketi deneme ateşlemesi sırasında patladı

Amerikan SpaceX şirketinin Falcon 9 roketi, deneme ateşlemesi sırasında infilak etti. Rokette Facebook'un bir iletişim uydusu bulunuyordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Zuckerberg'in ücretsiz internet hayalleri Elon Musk'ın roketinde rötar yaptı. Tekrar kullanılabilir roket Falcon 9 infilak etti.

Dün Florida'dan gelen patlama haberi Elon Musk ve SpaceX'in hayallerini biraz ertelemesine neden olacak. Falcon 9'un Cumartesi günü gerçekleştireceği görev için gerçekleştirilen deneme sırasında çıkan bir arıza yeniden kullanılabilir roketin patlamasına sebep oldu. Bu denemeye ve cumartesi günkü göreve konu olan uydunun sahibi bu haberi daha da ilginç hale getiriyor.

Falcon 9'un yörüngeye taşıması gereken uydunun adı AMOS-9 ve bu iletişim uydusu Facebook'un yörüngeye yerleştireceği ilk uydu olacaktı. Zuckerberg'in şu ana kadar ortaya koyduğu en büyük kişisel tutkusu olarak ortaya çıkan internet.org projesinin önemli bir adımı olacaktı. Internet.org, gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde internet erişimi olmayan ya da çok kısıtlı olan bölgelere ücretsiz internet sağlamak için başlatılan bir proje. Aquila adlı güneş enerjisi ile çalışan dev uçakları da bu proje kapsamında denemeye başlayan Facebook ve Zuckerberg için bu uydu çok büyük önem taşıyordu.

Facebook üzerinden yaptığı açıklamada yaklaşık 200 milyon dolarlık bir değeri olan uyduyu kaybetmenin verdiği hayal kırıklığını gizlemeyen Zuckerberg, en azından Aquila'ya sahip olduklarını ve erişimi olmayan insanlara internet götürme amacından vazgeçmeyeceklerini belirtirken; "Bu uydunun sağlayacağı fırsatlara herkes erişene kadar çalışmaya devam edeceğiz." cümlesi ile sözlerini bitirdi.