Güç paylaşımı ile daha uzun pil ömrü

Teknolojinin tek sabiti piller de sonunda gelişiyor. Araştırmacıların yeni çalışması, duruma göre enerji tasarrufu sağlarken, beklenenden oldukça farklı bir yöntem kullanıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Massachussets Amherst Üniversitesi Bilgi ve Bilgisayar Bilimleri Koleji’ndeki araştırmacılar, mobil cihazların yakındaki daha büyük cihazların pilinden iletişim yoluyla faydalanabilmesini sağlıyor. Braidio adıyla kısaltılan (İngilizce radyo örgüsü anlamına gelen braids of radio’nun kısaltılması) sistem, pil ömrünü yüzlerce kata kadar artırabiliyor.

Araştırmayı yöneten Deepak Ganesan, kısıtlı alana sahip bilgisayarlarımızda depolanan verilerin aktarılabildiği uçsuz bucaksız bulut sistemini örnek aldıklarını söyledi. Ekip, sistemi Brezilya’da yapılan SIGCOMM adlı konferansta tanıttı. Sistem, aslında düşünülenden farklı bir iş yaparak, haberleşme yönünü değiştiriyor.

YÜZLERCE KAT ENERJİ TASARRUFU

Diyelim ki bir akıllı saatiniz var ve fitness verilerinizi bilgisayarınıza aktaracak. Bilgisayarınızın pil durumu cihazdan daha yüksek olduğu durumda, verileri göndermek gibi pili yoran işlemle saat uğraşmıyor, bunun yerine bir sunucu açıyor ve bilgisayar verileri indiriyor. Böylece yoğun tüketim bilgisayarda oluyor ve saatin enerjisi veri gönderme durumunda olacağından çok daha az harcanıyor.

Braidio sistemi, Bluetooth’lu cihazlara göre 400 kat daha yüksek pil ömrü sunabiliyor. Bu anlamda RFID’ye benzetilen Braidio, ufak cihazların pillerinin inceltilmesine sebep olacağından, daha ince cihazlar yaratılmasında da faydalı olabilir. Teknoloji her ne kadar ilgi çekici olsa da, henüz ticarİ kullanımla ilgili bir gelişme bulunmuyor.

Haberin kaynağı

Etiketler pil Braidio