Elektronik ürünlerde yeni trend: Kavisli ekranlar

Kavisli bir ekranı ilk kez görünce etkilenmemek imkânsız... Ama bu teknoloji ile karşılaşan tüketiciler “Peki neden?” sorusunu yöneltiyor.

Google Haberlere Abone ol

Erdal Kaplanseren @Kaplanseren

DUVAR - Kavisli bir ekranı ilk kez görünce böyle bir şeyin mümkün olduğuna şahit olup da etkilenmemek imkânsız ama ardından hangi alanlarda fayda sağlayabileceğini düşününce kalakalıyoruz. İlk modeller geçtiğimiz aylarda satışa sunuldu ama tüketicilerin çoğu “Peki ama neden?” sorusunu yöneltmeyi sürdürüyor.

Bunun cevabı büyük oranda giyilebilir teknolojilerde yatıyor. Telefonlara bağlanarak kullanılabilen akıllı bileklikler ve saatler ufak, kavisli ekranlara sahip. Bileğin etrafında eğimli bir şekilde duran bu ekranlar bir anda ilgi odağı olmaya başladı.

ESNEKK

Aslında bunların hiçbiri yeni bir fikir değil. Beş yıl önce Polymer Vision adlı bir firma son derece esnek ve hatta tamamen katlanabilen bir ekran geliştirdi. Bu yöntemin temelini, tamamen yeni form faktörlerine izin veren elektroforetik teknolojisi oluşturuyordu. Bu sayede büyük ekranları katlayıp cebe koymak bile mümkün olacaktı. Maalesef firma iflas etti ve ardından Wistron tarafından satın alınana kadar hiçbir ürün geliştiremedi. Yeni firma da aynı amaçla çalışmalar yapıyor ve renkli panele sahip yeni ürünler tasarlamış olsalar da henüz üretilen bir cihaz yok.

Bu yıl içinde satışa sunulan ürünler elbette o derece esnek değil. Piyasadaki belirli derecede eğimli ekrana sahip TV’ler, boyut arttıkça merkezden giderek uzaklaşan kenarları içe doğru bükerek avantaj elde etmeye çalışıyor. Bu TV’lerde genellikle kavis sabit, yani eğim oranını değiştirme olanağı yok.

kavisli-ekranlar4

GERÇEKTEN HAYATIMIZI DEĞİŞTİRECEK Mİ?

Bu tür paneller gerçekten de ilgi çekici görünüyor ama kullanıcıların en iyi görüntüyü alabilmesi için TV karşısında belirli bir alanda oturması şart oluyor. Aksi halde bu alanın dışında kalanlar net görüntü alamıyor, düz panellerden daha kötü görüntü elde ediliyor. Bu TV’lerden bazılarını kısa süreli olarak test etme olanağı buldum. Demo videolarındaki sahnelerde gerçekten etkileyici göründüklerini itiraf etmeliyim ama bu videolar televizyonun özelliklerini öne çıkarmak için hazırlanıyor. Daha sıradan görüntülerde ve uzun süreli kullanımda ne kadar etkileyici olacaklarını henüz kestiremiyorum.

kavisli-ekranlar5

Yenilikleri herkesten önce benimseyen Japonya’da bile genel kullanıcıların bu tür kavisli TV’lere çok sıcak bakmadığı söyleniyor. Şu ana kadar sadece Samsung ve LG kavisli LCD panel üretiyor, diğer üreticiler beklemeyi sürdürüyor.

Samsung üretim tesisleri, başarı oranı %100 olursa ayda 1,5 milyon adet 6 inç genişliğinde panel üretecek kapasitede. LG ise bunun sadece üçte birini üretebiliyor. Üreticiler başarı oranının %100’den hayli düşük olmasına neden olan sorunları aşmadıkça üretim kapasitesini artırmayı tercih etmeyecekler, yeni akıllı telefonlarda eğimli ekranları çok fazla öne çıkarmayacaklar.

Daha yeni prototipler ve üretim teknikleri belirmedikçe gelecek yıla kadar kavisli ekranların daha fazla cihazda karşımıza çıkmasını beklemiyorum.

Etiketler esnek ekranlar