Apple'a Avrupa'da vergi şoku

Amerikan teknoloji şirketi Apple, İrlanda Hükümeti ile yasa dışı vergi imtiyazı anlaşması imzaladığı gerekçesiyle Avrupa Birliği tarafından milyarlarca dolarlık vergi cezasına çarptırılabilir.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Geçtiğimiz dönemde İtalya operasyonunda da vergi yolsuzluğu iddiaları ile gündeme gelen Apple, Avrupa'da zor günler yaşıyor. İtalyan Maliyesi, Apple'ın İtalya'daki faaliyetlerini düzgün vergilendirmediği gerekçesiyle şirkete 350 milyon dolarlık bir ceza kesmişti.

Şimdiyse kazancını yurt dışından elde etmiş gibi göstererek, şirket gelirlerini İrlanda merkezine kaydırması iddiasıyla Apple'ın başı belaya girebilir. İrlanda Hükümeti ile vergi imtiyaz anlaşması imzaladığı gerekçesiyle, Apple'ın Avrupa Birliği tarafından büyük bir cezaya çarptırılması gündemde.

Bloomberg'de yer alan habere göre, Avrupa Birliği Rekabetten Sorumlu Komiseri Margrethe Vestager, Apple'ın İrlanda Hükümeti ile ortak yürüttüğü çalışma kapsamındaki 130 sayfalık raporunu bugün içerisinde yayımlayacak.

apple1

İNCELEME 2014'TE BAŞLADI

Şirketin, İrlanda ve bazı ABD'li şirketlerle yaptıkları anlaşmaları içerecek rapor, Apple'ın piyasada haksız rekabet yaratıp yaratmadığını ortaya koyacak. Rapor, Avrupa Komisyonu nezdinde değerlendirilmesinin ardından, ilgili merciler tarafından karar açıklanacak.

Kaynaklar, Apple'ın rapor beraberinde açıklanacak gerekçeli karar sonrasında milyarlarca dolar değerinde vergi cezasına çarptırılabileceğini belirtiyor. Apple'ın alacağı ceza miktarının 17 milyar euro olabileceğinin altı çiziliyor. Apple'ın İrlanda merkezli olarak gerçekleştirdiği mali işlemler 2014 yılından bu yana inceleme altındaydı. Şirketin 1991-2007 yılları arasındaki mali işlemlerini inceleyen soruşturma, Apple'ın İrlanda'da olması gerekenden daha az vergi verdiğini öne sürmüştü.