Çocuklar dijital harcamada usta

İnternetin ve teknolojik cihazların popüler olduğu dönemde doğan ve onlarla iç içe büyüyen çocuklar, ücretli dijital servisler konusunda daha cesur. Akıllı mobil cihaz sahibi çocuklar dijital harcama yapmayı seviyor. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'de 8-15 yaş arası çocukların yaklaşık %75'i kendi cep telefonlarına sahip. Cep telefonu sahibi çocukların %91 akıllı telefona sahipken, %63'ünün tableti de var. İngiliz finans kuruluşu Halifax'in bu konuda yaptırdığı yeni bir araştırma ebeveynlerin yarısının çocuklarının indirme yapmalarına ve harçlıkları ile dijital satın alma yapmalarına izin vermediklerini ortaya koyuyor.

Bu engellemenin en önemli iki nedeni ise uygunsuz içerikler ve aşırı harcama olarak öne çıkıyor. Ebeveynlerin koyduğu kuralların her zaman geçerli olmadığının bir örneği de bu araştırmada ortaya çıkıyor. Akıllı mobil cihaz kullanan çocukların %85'i internetten içerik indiriyor. Bu içeriklerde ilk sırayı oyunlar alırken peşi sıra uygulamalar, müzik ve filmler geliyor.

Ebeveynlerin %33'ü çocukların gereğinden fazla çevrim içi harcama yaptığını düşünüyor. Bu üçte birlik oranı açtığımızda ise endişeli babaların oranı %39 olarak ortaya çıkarken, annelerin ise %26'sı çocuklarının akıllı mobil cihazlardan haddinden fazla harcama yaptığını düşünüyor.

Araştırmaya katılan 1202 çocuğun %80 tüm akıllı telefon harcamalarının ebeveynleri tarafından karşılandığını söylerken, sadece %10'u kendi harçlıkları ile bu masrafları karşılıyorken, yine çocukların yüzde seksenlik bir kısmı bunun ebeveynlerin bir sorumluluğu olduğuna inanıyor.

Araştırmayı yaptırtan Halifax Savings Başkanı Giles Martin, çevrim içi harcamaların da çocuklar için bir para yönetimi dersi olarak kullanılması gerektiğini vurgularken, "gerçek" para harcamadan yapılan işlemlerin hakiki bir karşılığı olduğu konusunda eğitmelerini öğütlüyor.