WhatsApp, verilerinizi Facebook'la paylaşıyor

WhatsApp, gece yayımladığı güncelleme duyuru ile bundan böyle kullanıcıların telefon numaralarını Facebook ile paylaşacağını duyurdu. Kullanıcılar ayarlar bölümünden bu izni kaldırabiliyor.

Google Haberlere Abone ol

Erdal Kaplanseren @Kaplanseren

DUVAR - Sohbet uygulaması WhatsApp, hizmet sözleşmesinde bir güncelleme yaparak, kullanıcıların hesap bilgilerini Facebook ile paylaşamaya başladı. Asıl sorun şu ki, WhatsApp bunun için kullanıcılardan izin almak yerine, ön tanımlı olarak bilgileri paylaşmaya başladı. Dileyen kullanıcılar uygulama içinde ayarlar bölümüne girerek pasif hale getirebilecek. "Hesap Bilgilerimi Paylaş" kısmını 30 gün içinde kapalı hale getirmek gerekiyor, zira sonrasında bu ayarı değiştirmek mümkün olmayacak.

BİLGİ PAYLAŞIMINI KAPATABİLİRSİNİZ

Türkiye'de sabah karşı saatlerde WhatsApp, bir bildirim göndererek, "daha iyi bir reklam ve ürün deneyimi için" kullanıcı bilgilerini Facebook ile paylaşacaklarını duyurdu. Bu emrivaki uygulama için şirketin resmi açıklaması şöyle:

"Facebook'un bana daha iyi bir reklam ve ürün deneyimi sunabilmesi için gereken, WhatsApp hesap bilgimi Facebook'la paylaşmamayı seçebilir miyim? Eğer mevcut bir WhatsApp kullanıcısıysanız, Facebook'un size daha iyi bir reklam ve ürün deneyimi sunabilmesi için gereken WhatsApp hesap bilginizi Facebook'la paylaşmamayı seçebilirsiniz. Facebook ve Facebook şirketler ailesi bu bilgiyi altyapı ve teslimat sistemlerini geliştirmek, servislerimizin veya onların servislerinin nasıl kullanıldığını anlamak, sistemi güvenli kılmak ve spam, taciz ve ihlal etme aktiviteleriyle savaşmak için yine de alacak ve kullanacaktır."

whatsapp WhatsApp verilerinizin Facebook'la paylaşılmasını istemiyorsanız, WhatsApp uygulaması içinde Ayarlar bölümünden "Hesap" kısmına girerek alt bölümdeki "Hesap Bilgilerimi Paylaş" kısmını pasif gale getirmelisiniz.

BU PAYLAŞIM NE ANLAMA GELEBİLİR?

Esasında WhatsApp'ın satın aldıktan sonra, Facebook'un uygulamanın bazı işlevlerini izin almaksızın kullandığını gözlemlemiştik. Facebook listenizde olmayan fakat WhatsApp'ta ekleyip sohbet ettiğiniz kişileri Facebook, "arkadaş önerisi" olarak karşımıza çıkarıyordu. Bu durum bile tek başına, Facebook'un WhatsApp verilerimizi kullandığı anlamına geliyor.

Şirketin bu yeni hamleyle amacı, kendi başına bir gelir politikası olmayan WhatsApp'ı pazarlama amaçlı daha etkin kullanmak. Kullanıcıların sohbet içeriklerini "büyük veri yazılımlarıyla" inceleyerek, bölgesel ve zamana bağlı biçimde konuşulan içeriklerle ilgili bazı reklam ve pazarlama çalışmaları yapabilir.

Örneğin eşinizle veya bir yakınınızla WhatsApp'ta yeni bir telefon almak üzerine sohbet ettiğiniz günlerde Facebook'ta karşınıza ilginç biçimde telefon reklamlarının gelmeye başladığını görebilirsiniz. Buna benzer biçimde, terhiniz ve onayınız dışında konuşmalarınız ve bağlantılarınız reklam ve pazarlama amaçlı kullanılabilir.

AYARLARDA GÖRÜNMÜYOR MU?

Bu değişiklik henüz tüm işletim sistemlerine yansımış değil. Uygulama içindeki güncellemeyle birlikte bu konuda WhatsApp uygulamanızda bir uyarı çıkacak. Çıkmasa bile Ayarlar bölümünden Hesap ayarlarını kontrol edebilirsiniz. Uygulama mağazanızın uygulamasını açıp kullandığınız WhatsApp uygulamasının güncel olup olmadığını da kontrol edebilirsiniz.

WHATSAPP, RUHUNU MU SATIYOR?

Henüz popülerliğini artırmamışken, WhatsApp CEO’su Jan Koum yaptığı bir açıklamada, “Kişisel bilgilerinizi kimseye satmadık, satmıyoruz ve asla satmayacağız.” demişti. İki yıl önce şirketi Facebook tarafından 19 milyar dolarak satın alındıktan sonra da “Siz kullanıcılar için ne değişecek: Hiçbir şey. WhatsApp otonom bir şirket olarak kalacak ve bağımsız yönetilecek” şeklinde bir açıklama yapmıştı. Bugün görüyoruz ki işler hiç de Jan Koum'un düşündüğü ve anlattığı gibi yürümedi.

Etiketler WhatsApp Facebook