Teslimat robotları İsviçre sokaklarında

Geçtiğimiz yıldan bu yana hakkında pek çok haber geçilen teslimat robotu Starship nihayet yollarda. Daha doğrusu kaldırımlarda! İsviçre'de bu robotun posta, yiyecek ve ilaç teslimatı için kullanımı 3 şehirde başlıyor.

Google Haberlere Abone ol

Erdal Kaplanseren @Kaplanseren

DUVAR - Swiss Post'un testlerini bir süredir yaptığı teslimat robotu Starship, nihayet gerçek anlamda çalışmaya başlıyor. Üç şehiri kapsayan pilot bölgede yiyecek, posta ve ilaç teslimatları robotlarla yapılacak. Dört tekerlekli bu robotlar, kaldırımlarda yavaş biçimde yol alıyor ve oldukça düşük maliyet sunuyor. Şirketin kurucuları, teslimat başına 1 sterlin maliyetle yola çıkmıştı. Kaldırımda yol alırken yayalara, bebek arabalarına ve hayvanlara dikkat eden robotun testleri geçtiğimiz aylarda İngiltere ve Almanya'da yapılıyordu. Önümüzdeki aylarda Washington şehrinde de bir dizi test yapılacak. İnsanların bu robotlara nasıl tepkiler vereceği merak konusu.

starship-4

DRONE'LARA RAKİP OLUR MU?

Üç yıl ince önce Amazon tarafından dillendirilen ve kargo şirketlerinin de üzerine eğildiği, "teslimat yapan drone" projesi başta hayal gibi görünse de kısa sürede önemli aşama kat edildi. Buna rağmen henüz uygulamaya geçmiş değil. Zira havada uçan robotlarla ilgili henüz bazı yasal düzenlemelere ihtiyaç var. Tekerlekli teslimat robotunun çok daha hızlı biçimde hayata katılabilecek hale gelmesinde karasal avantaj var. Drone'ların daha hızlı ve uzun mesafe yol yeteneklerini de unutmamak gerekiyor.

Teslimat robotlarının bir avantajı da, sabit bir adres olmaksızın, bulunduğunuz yere taşıma yapabilecek olmaları. Örneğin bir parktayken, size ulaştırılması gereken pakedi oturduğunuz banka kadar teslim ettirebilirsiniz.

starship-5

SIFIR MALİYET, KİRLİLİK, BEKLEME

Bu taşımacı robotlar, Starship Technologies adlı şirket tarafından geliştiriliyor. Skype’ın kurucu ortakları Janus Friis ve Ahti Heinla’nın girişimi olan Starship Technologies, özellikle eczane, bakkal ve marketlerden müşterilerin kapısına kadar dağıtım yapabilecek bir robot geliştirme hayaliyle kurulmuştu. Şirketin kurucularından Heinla, bir röportajında bu robotu geliştirirken üç ana madde üzerinde durduklarını söylüyor. Bunlar: Sıfır bekleme, sıfır maliyet ve sıfır çevre kirliliği. Skype’ın telekominikasyon ağında yaptığını yerel dağıtım ağları için yapmak istediklerini vurgulayan Heinla, insan bağımlılığının azalmasının önümüzdeki süreç için çok büyük anlam taşıdığını da ifade ediyor.

Verdiğiniz siparişin çok kısa süre içerisinde kapınıza kadar gelmesi memnuniyet için çok önemli bir unsur. Burada altı çizilmesi gereken kriter “çok kısa süre”. Ek olarak taşıma işleminin yalnızca 1 sterlin karşılığında gerçekleştirecek olması firma tarafından “sıfır maliyet”olarak ifade ediliyor. Bunların yanında, çoğumuzun gözünden kaçan“çevre kirliliği” konusu da şirket tarafından dikkate alınmış ve robotlarla ürün teslimatının yapılabiliyor olması haliyle çevrenin de kirlenmemesini sağlıyor. Çevrenizdeki teslimat yapan motorsikletlilerin yoğunluğu dikkatinizi çekmiştir. Bunlar hep çevre kirliliği.

starship-8

9 KİLO YÜK TAŞIYABİLİYOR

Şirketin adını taşıyan robot Starship, kendi bünyesinde özel bir navigasyon/harita ve sensör teknolojisi kullanıyor. Bu sayede önüne çıkan engeller ya da çevresel faktörlere karşı hazırlıklı oluyor. Kaldırımlardan yol alan robot bir saniye içerisinde maksimum 4 metre yol kat edebiliyor. Kullanıcı mobil uygulama üzerinden seçtiği bölgede 30 dakikadan daha kısa bir süre içerisinde taşıma işlemi gerçekleştirilebiliyor. En önemli ayrıntılardan biri ise robotla 9 kg’lık yük taşınabiliyor olması. Yükler kapalı ve kilitli bir kasa içerisinde taşınıyor olsa da çeşitli güvenlik zafiyetlerinin oluşması doğal gibi görünüyor.

starship-3

BAKIM ŞARJ İSTASYONLARI

Elbette bu taşımacılık hizmetinin tam anlamıyla oturabilmesi için çeşitli bölgelerde merkezler de kurulmuş durumda. Gerektiği hallerde gün içerisinde robotların tamir ve bakım işlemleri gerçekleştirileceği gibi aynı zamanda pilleri de gün içerisinde bu merkezlerde şarj edilecek. Robotlar üzerinde yer alan mikrofon, kamera ve hoparlör sayesinde ters giden herhangi bir durum olduğunda doğrudan bulunduğu yerde müdahale ediliyor ve problem gideriliyor.

starship-2

YARDIMCI ROBOT OLARAK ALINABİLİR

Çarşıya pazara gittiğimizde yanımıza aldığımız tekerlekli arabalar gibi, Starship de kişisel taşıyıcı olarak kullanılabilir. Bu konuda şirket henüz bir adım atmasa da, özellikle yaşlılar ve engelliler için yardımcı ve taşıyıcı rol üstlenen robotlar da çok uzak değil.