Olimpiyat madalyaları telefonlardan üretilecek

2020 Tokyo'nun madalyaları cep telefonlarında üretilecek. Japonya, olimpiyat madalyalarını atık elektronik cihazların geri dönüşümü ile üretmeyi planlıyor.

Google Haberlere Abone ol

Erdal Kaplanseren @Kaplanseren

Organizasyon komitesi, Tokyo'nun ev sahipliği yapacağı 2020 Olimpiyatları'nda dağıtılacak altın, gümüş ve bronz madalyaların tamamını eski cep telefonları ve elektronik cihazların geri dönüşümünden elde edilecek metaller ile üretmeyi planlıyor. Bundan önceki Olimpiyatlar'da organizasyon komiteleri ve ev sahibi ülkeler maden firmalarından bağışlar toplayarak bu işi kotarıyorlardı.

Sayılar Japonya'nın atık elektronik cihazlarının hem Olimpiyat hem de Paralimpik oyunlarda dağıtılacak tüm madalyalara rahatlıkla yetecek kadar değerli metal barındırdığını gösteriyor. 2012 Londra Olimpiyatları'nda dağıtılan madalyaların üretimi için, 9,6 kg altın, 1,2 ton gümüş ve 700 kg bakır (bronz ham madesi olarak) kullanılmıştı. Japonya'da atılan tüketici elektroniği cihazlarından 2014 yılında elde edilen miktarlar ise 143 kg altın, 1,566 ton gümüş ve 1,112 ton bakır.

rio olimpiyat madalyalari

Japon haber sitesi Nikkei'nin aktardığı habere göre organizasyon, hükümet ve özel sektör yetkilileri planı görüşmek için 10 Haziran'da bir araya gelmişler. Herkes plana olumlu yaklaşsa da bu cihazların toplanması, çözülmesi gereken en önemli sorun. Japonya'da 650 bin ton elektronik eşya her yıl çöpe giderken, belediyeler ve özel kurumlar bu miktarın sadece 100 bin tonunu geri dönüşüme sokabiliyor. Doğal kaynaklar açısından pek de şanslı olmayan Japonya için bu miktar yeni üretilecek cihazlar için çok değerli bir kaynak. Özellikle gümüş burada en kritik orana sahip metal.

Projenin paydaşları, diğer atıkların geri dönüşümü konusunda çok duyarlı bir nüfusa ve başarılı bir sisteme sahip Japonya'nın bu sorunu çözebileceğine inanıyor.