Televizyon satın almadan önce bunlara dikkat edin

Mevcut televizyonunuzu değiştirmek veya başka bir oda veya mutfak için yeni bir televizyon almak istiyorsanız gözden geçirmeniz gereken bazı kriterler var. Binlerce seçenek arasından sizin için en doğrusunu bulmanız için bazı temel bilgileri öğrenmeniz gerekiyor.

Google Haberlere Abone ol

Erdal Kaplanseren @Kaplanseren

Artık internetten her şeyi ideal özellikler ve bütçe doğrultusunda kıyaslayarak satın alabiliyoruz. Teknoloji ve fiyat açısından pek çok alternatifi barındıran televizyonlar da bu ürün grubuna dahil. Bu rehberde amacımız, televizyon arayışınızda size yol gösterebilecek bazı hususlara dikkat çekmek.

Maddelerimize geçmeden önce birkaç küçük ön bilgiyi paylaşmakta fayda var. Öncelikle bilmemiz gereken bir şey var ki; en pahalı televizyon belki en iyi televizyon olabilir ama sizin için ideal televizyon kesinlikle en yüksek fiyatlılar olmak zorunda değil. Bu sebepten, televizyonunu kuracağınız mekanın (oda, salon, ofis, mutfak vs.) büyüklüğü ve sizin TV izleme davranışlarınız önem kazanıyor. Televizyon araştırması yaparken karşınıza bolca teknolojik terim çıkacak. Akıllı TV, 3D, 4K, HD, Ultra HD, Curve, OLED vs. Tüm bu teknolojileri ezbere bilmeniz gerekmiyor. Fakat ihtiyacınız olan bir ürünü almak için genel bilgiye sahip olmanız şart. İşte bu rehberle televizyon teknolojileri hakkında detaylı bilgiye sahip olmadan doğru yolu nasıl bulacağınızı anlatmaya çalışacağım.

televizyon-8

NE KADAR BÜTÇE AYIRMALISINIZ?

Konu televizyon gibi önemli ve modeline göre yüksek fiyatlı bir ürün olunca fiyat aralıkları konusunda bazı bilgiler vermek gerekiyor. Birkaç yüz TL’ye 32 inç ve altı modeller bulmanız mümkün. Üstelik tanınmış markaların modelleri de bulunuyor. Kullanacağınız alan küçükse bu bütçelerle işin içinden çıkmayı düşünebilirsiniz. Fakat televizyonunuzun sahip olacağı özellikler kısıtlı olacaktır.

40-55 inç arası kaliteli modellere baktığımızda fiyatların 1500-2000 seviyelerinde dolaştığını, teknolojik özellikleri arttıkça 3000 seviyesini de geçtiğini göreceksiniz. 55 inç ekranlı televizyonlarda fiyatlar 3000-4000 seviyesinde dolaşıyor. Kavisli, Ultra HD’li ekranlara sahip televizyonlarda fiyatlar daha da yukarılara tırmanıyor. Tabi asıl şenlik 60-65 inç seviyesinde başlıyor. Bu ekran aralığında 4000 TL civarında modeller bulmanız olası. Tavsiye eder miyim bilmiyorum. Bu kadar büyük ekranlı bir TV’de çamur gibi bir görüntüyle karşılaşmak istemiyorsanız paraya kıyacaksınız, çaresi yok. Bu yüzden 6000 TL civarında başlayıp 16.000 TL’lere kadar giden bir skalada 60-65 inçlik modeller göreceksiniz. Sunduğu imkanlara ve fiyatına göre bir yerlerde karar vermeniz gerekecek. 80 inç ve üstü seviyesinde televizyon almayı düşünüyorsanız, sanırım sadece nasıl bir televizyon almanız gerektiği için profesyonel danışmanlık almanız gerekecektir.

televizyon-9

BOYUTU NE KADAR OLMALI?

Oturma odanızda misafirlerinizi ağırlarken onlara “işte bu da televizyonumuz” diye tanıtarak sinema deneyimi yaşatacak bir dev ekran televizyon eminim kendinizi daha iyi hissettirecektir. İşlevi her ne kadar önemli olsa da, televizyonun boyutu da kullanım konforunda etki sahibi. TV satın almak üzere araştırma yaparken ev halkının birbirine düşmesine sebep olacak tartışmalar ve görüş ayrılıkları ortaya çıkabiliyor.

Daha büyük bir TV her zaman daha iyidir diyemeyiz. Televizyonun boyutuna karar verme kriterimiz, onu koyacağımız alanın büyüklüğüyle orantılıdır. Alan yeterince büyük değilse, alacağınız büyük ekran televizyondan hem sunduğu verimi alamazsınız, hem boşuna yer kaplamış olur, hem de sağlıklı bir izleme elde etmeniz zorlaşır. Bu yüzden, hiç çekinmeden elinize bir mezura alıp oturacağınız alanla televizyonunuzu yerleştireceğiniz yer arasındaki mesafeyi ölçün. Salon TV’leri için 42-55 inç civarı ortalama evler için son derece popüler. Fakat salon var salon var. Ayrıca günümüzde çoğu alıcı, evine ikinci, hatta üçüncü televizyon alıyor. Bu yüzden sizlere aşağıdaki basit tabloyu incelemekte fayda var. Eklemem gerekir ki, televizyonların sahip olduğu yeni ve gelişmiş teknolojilere göre bu tabloda bazı küçük değişimler söz konusu olabilir. Genel fikir verme açısından bu bilgiye göz atılabilir.

EKRANÖNERİLEN ARALIK
26 inç1,0 – 2,0 metre
30 inç1,2 – 2,3 metre
34 inç1,3 – 2,6 metre
42 inç1,6 – 3,2 metre
46 inç1,8 – 3,5 metre
50 inç1,9 – 3,8 metre
55 inç2,1 – 3,9 metre
60 inç2,3 – 4,6 metre
65 inç 2,5 – 5,0 metre

televizyon-4

HANGİ TEKNOLOJİLERİ DESTEKLEMELİ?

Tıpkı boyutta olduğu gibi, fiyatı belirleyen bir başka unsur da teknolojisi. Aynı inç modeller arasında fiyatı değiştiren marka ve elbette sunduğu imkânlar. Küçük boyutlu ve sizin için görsel kalitesi çok çok önemli olmayan ortamlar için Full HD şartı aramanız gerekmiyor ama en azından HD olsun. HD-Ready TV’ler, 1080p işaretli Full HD’lerden daha uygun fiyatlıdır. Her iki tür de HD yayınları işler. Dijital platformlardaki kimi kanallardan ve Blu-ray filmlerden maksimum görüntü kalitesi almak için Full HD tercih etmenizi öneririm.

Ekranlarda bulunan teknolojilerin sayısı giderek artıyor. Ultra HD, UHD TV ve 4K olarak karşımıza çıkan yeni üst seviye görüntü kalitesi markalar tarafından pazarlanmaya çalışılıyor. Henüz yayın açısından test aşamasında olan bu teknoloji önümüzdeki yıllarda yaygınlık kazanacak gibi görünüyor fakat şu aşamada beklemedeyiz. Tabi bu durum “Ultra HD/4K TV almayın” sonucunu doğurmuyor. Bu yeni nesil TV’lerin sahip olduğu görüntü işleme teknolojisi, bir yayını veya çalıştırılan medyayı diğer TV’lere göre çok daha iyi biçimde işliyor. Daha parlak, canlı, gerçekçi görüntüler için elektronik şirketlerinin geliştirdiği yazılım ve donanım teknolojileri altta çalışıyor. Yani özetle, bütçeniz yetiyorsa özellikle 50 inç ve üzeri için Ultra HD alın. 65 ve üstü için zaten Full HD de sizi kurtarmaz ben de sizi kurtaramam. 55 ve altı ekran boyutlarında da en azından Full HD tercih edin derim.

televizyon-2

MARKA TERCİHİ ÖNEMLİ Mİ?

Elbette. Bu soruyu tek bir kelimeyle savuşturamayacağıma göre biraz altını doldurmalıyım. Marka kesinlikle önemli ama her şey değil. Alacağınız televizyonun sizin için maliyeti ve evinizdeki kullanım alanı gibi kriterlere bakarak “üç kuruş fazla olsun kırmızı olsun” diyebilirsiniz. (Kırmızı burada dev marka oluyor.) Unutmayın ki televizyon üreticileri çetin bir rekabet içinde ve tek amaçları var; o da paranızı almak. Para sizde, bu yüzden sempati beslediğiniz herhangi bir markaya yönelmeden önce tüm kriterleri iyice gözden geçirin. Bu yazıdan edineceğiniz deneyimler ve elbette sezgileriniz rol oynayacaktır. Marka saplantısı size para kaybettirebilir. Çok üst sınıf markaları saymazsak; düşük, orta ve üst segmentlerde ürün yelpazesine sahip yerli ve yabancı markaların sayısı iki elin parmaklarını geçmez. Dünyada televizyonlara panel üreten fabrika sayısı, bu sayının çok çok altında. Çoğu marka kendisi üretmiyor bu panelleri. Tepede duran 3-4 markanın teknolojisi birbirine çok yakın diyebilirim. Bu yüzden siz de kafanızda en üst 3-4 markayı belirleyin ve kriterleri altına sıralayarak doğru kararı verin derim.

televizyon-5

YENİ TV ALMAK İÇİN İDEAL ZAMAN NEDİR?

Yeni bir televizyon satın almak için en iyi zaman, ona en çok ihtiyaç duyduğunuz zamandır. Bu tabi son derece kişisel bir tespit. Senenin belli dönemleri, genel anlamda elektronik, konumuz gereği televizyon için daha avantajlı geçiyor. Kasım-Ocak döneminde küçük de olsa bir parça düşüş görmek mümkün. Fakat Amerika’da yıllardır bir gelenek olarak sürdürülen “black friday” etkinliği ülkemizde de popüler hale geldi. Cuma günlerini internetten takip ederek daha verimli değerlendirebilirsiniz. Bu zamanlarda yüksek fiyatlardaki küçük indirimlerdense, zaten uygun fiyatlı olan ürünlerde inanılmaz indirimler görebilirsiniz. Daha küçük ekranlı ve çok da teknoloji aramadığınız bir televizyon arıyorsanız müthiş fiyatlara ürün almak için özel günleri kovalamalısınız. Nisan-Mayıs aylarında da genel olarak markalar, orta ve üst gruptaki eski modellerinde küçük indirimler yapıyor. Televizyon izleme oranlarının normalin üzerine çıktığı dönemler vardır; futbol ve basketbol kupaları (ligler haricinde Dünya Kupası gibi turnuvalar da dahil), Olimpiyat oyunları, formula dönemleri vs… İşte bu zamanlarda da ilgi çekici indirimlerle karşılaşmanız olası. Bu maddenin başında söylediğimi tekrar ederek yazıyı bitireyim; yeni bir televizyon satın almak için en iyi zaman, ona en çok ihtiyaç duyduğunuz zamandır.

Follow @kaplanseren