Vitrinin yeni gözdesi: Samsung Galaxy Note 7 [İnceleme]

2011’de büyük ekran telefon trendini ortaya çıkarıp diğer üreticilerin de kısa sürede peşine takılmasını sağlayan Samsung, Galaxy Note'un yeni versiyonunu, Note 7'yi piyasaya sundu. Cihazı enine boyuna inceledik, öne çıkan özelliklerini telefonla ilgili genel fikir edinmek isteyenler için bir inceleme yazısında toparladık.  

Google Haberlere Abone ol

Erdal Kaplanseren @Kaplanseren

DUVAR - 5,3 inçlik ilk Note, akıllı telefon dünyasını büyük ekran telefon konsepti (phablet/fablet de derler) ile tanıştırdığında takvimlerde 2011 yazıyordu ve bizler bu tarihi 3 – 3,5 inçlik ekranlarda okuyorduk. Şimdi 5,7 inçlik ekran boyutuna sahip Note 7, üst segment telefonların standart ebatlarından sadece bir tık daha büyük (Galaxy S7 Edge – 5,5 inç, LG G5 – 5,3 inç, Xperia Z5 – 5,2 inç, iPhone 6s Plus – 5,5 inç, HTC 10 – 5,2 inç) ama o sayısal olarak “tık” diye ifade ettiğimiz değer kullanımda hâlâ ciddi fark yaratıyor. Gelelim Samsung Galaxy Note 7 ile tanışmamdan sonraki 5 günlük süre sonucunda size aktaracağım deneyimlere...

samsung galaxy note 7-1

EKRAN

AMOLED ekranlara yönelen ve bu konuda her cihazda ilerleme kaydetmeyi başaran Samsung için durum Note7 ekranında da farklı değil: Parlak ve yüksek kontrastlı. Yüksek gün ışığı altında bile ekranı kullanmanızı sağlayacak bir parlaklık söz konusu, tabii bu kullanımın ikinci önemli etkeni düşük yansıma oranı ki, Note7 bu konuda da iyi bir deneyim sunuyor. Daha birkaç ay önce elimize ulaşan S7 Edge'den daha mı parlak? Gözlerimiz bu fikre meyletse de çok emin olamadık. İşi gücü türlü türlü ekranı test etmek olan Displaymate'teki arkadaşların test sonuçları da gözlerimizi doğrular nitelikte. 5,7 inçlik1440 x 2560 çözünürlüğe sahip ekranın piksel yoğunluğu ise 518 ppi (iPhone 6s Plus – 401 ppi, LG G5 – 554 ppi). Note7'nin ekranı da iki uzun kenarından kavisli. Hem ön hem arka tarafında iki farklı ortam ışığı algılayıcısı bulunan ilk telefon olan Samsung Galaxy Note7, bu sayede çok işlevsel bir otomatik ekran parlaklığı özelliğine sahip oluyor. 4K TV'lerde de kullanılan yeni HDR video modu, gece kullanımı için yeni bir mavi ışık filtre teknolojisi ve tüm bu güzellikleri koruyacak Gorilla Glass 5 diğer göze dokunanlar.

samsung galaxy note 7-2

TASARIM

Küçük eller ve büyük eller, işte bütün mesele bu. Gerçekten: elleriniz küçük ise bu boyutta bir telefon ergonomi için ne yaparsa yapsın size bir nebze faydası olacaktır. Biz ya da başkaları ne yazarsa yazsın, herhangi bir akıllı telefon almadan önce yapmanız gereken şey; cihazın kendisi ile haşır neşir olmak için mağazaya gitmek olmalıdır, neticede el küçüklüğü, büyüklüğü filan bunlar hep bir derece görece değerlendirmeler. Fakat şunu söyleyebiliriz hem görsel hem de his açısından Galaxy S7 ve S7 Edge’den daha iyi bir iş çıkarılmış. Özellikle hem ön hem arka tarafın kenarlarda yuvarlaklaşması, S7 Edge kenarlarındaki o konik, yer yer rahatsız eden hissi ortadan kaldırmış. Ekranı çevreleyen kasa bölümü bile daha inceltilmiş. Su ve toz geçirmezlik özellikleri Note 7’de de baki.

samsung galaxy note 7-7

DONANIM

Samsung Galaxy Note7 ve S7 Edge arasında benzerliklerin tavan yaptığı yer iç organları. Sekiz çekirdekli Exynos işlemci ve 4 GB bellek ile donatılmış Note7, ne verimlilik, ne iş, ne multimedya, ne oyun, ne de çoklu görevlerde standart ya da standart üstü kullanıcılar için bir performans sıkıntısının yanından bile geçmeyecektir. 64 GB’lık dahili depolama alanının yaklaşık 53 GB gibi bir alanı sizin kullanımınıza açık, microSD kart desteği ise 256 GB’a kadar bu alanı artırmak mümkün.

samsung galaxy note 7-4

KAMERA

12 MP arka ve 5 MP ön kamera ile gelen Note7, S7 Edge ile tamamen aynı kamera özelliklerine sahip. f1,7 diyafram açıklığı değerine sahip arka kamerasının piyasadaki en iyi bir iki kameradan biri olduğunu söylemek lazım. F değerinin düşmesi, basitçe lensin daha çok ışık alması ve daha iyi bir alan derinliğine sahip olması demektir. Bu düşük ışıklarda çekilen karelerde bile gözle görülür bir iyileşmeye de yardımcı oluyor.

samsung galaxy note 7-8

S-PEN, İRİS TARAMA VE DİĞERLERİ

Samsung Galaxy Note7’yi özel kılan özelliklerden biri de her model de daha da güzel saklanan, S Pen. Bu yetenekli kalemi destekleyen uygulamalar, artık Samsung Notes adı altında toplandı. Bu uygulama el yazınızı başarıyla tanıyabiliyor. Kilit ekranına not bırakabilme özelliği Note 7’nin bir iş telefonu olma iddiasını kuvvetlendiren ve yoğun tempoda yaşayanlar için çok işlevsel bir özellik. GIF hazırlama ile videolardan GIF yaparken, üzerine bir şeyler yazmak ve kolayca paylaşmak da mümkün. S Pen’in 70 dil destekli Google Çeviri özelliği sayesinde kalemi üzerine tuttuğunuz kelimeleri istediğiniz dile çevirebilecek. Yazıları da kalemdeki büyüteç özelliğiyle büyüterek daha iyi okuyabileceksiniz. Ön kameradaki iris tarama özelliği, ekran hizasından telefona baktığınızda gözünüzü tarıyor ve telefon kilidini açıyor. Bu özelliği klasör şifreleme ve veri korumada da kullanmak mümkün. Samsung Galaxy Note7 bir USB Type C bağlantıya sahip ama kutu içeriğine micro USB dönüştürücü de dahil.

FİYAT: Samsung Galaxy Note 7, 3.600 TL fiyatla ön siparişe çıktı.

samsung galaxy note 7-5

TEKNİK ÖZELLİKLER

  • İşletim Sistemi: Android 6.0.1 (Marshmallow)
  • Ağ: Cat.9, 3CA
  • Boyut: 153,5 x 73,9 x 7,9 mm, 169 g
  • İşlemci: Sekiz çekirdek (2,3GHz Dört + 1,6GHz Dört), 64 bit, 14 nm işlemci
  • Bellek: 4 GB RAM (LPDDR4) , 64 GB dahili depolama (UFS 2.0)
  • Ekran: 5,7 inç Quad HD Çift edge Super AMOLED ekran 2560 x 1440 (518ppi)
  • Kamera: Arka Dual Piksel 12MP OIS (F1.7) , Ön: 5MP (F1.7)
  • Pil: 3.500mAh, hem kablolu hem kablosuz Hızlı Şarj, WPC ve PMA ile uyumlu Kablosuz Şarj
  • Bağlantı: WiFi 802.11 a/b/g/n/ac (2.4/5GHz), MIMO(2×2) 620Mbps, Bluetooth v 4.2 LE, ANT+, USB Tip-C, NFC, Konum (GPS, Glonass, Beidou)
  • Algılayıcılar: Barometre, parmak izi algılayıcısı, jiro algılayıcı, jeomanyetik algılayıcı, hall algılayıcısı, HR algılayıcısı, iris algılayıcı, yakınlık algılayıcı, RGB ışık algılayıcı
  • Ses: MP3, M4A, 3GA, AAC, OGG, OGA, WAV, WMA, AMR, AWB, FLAC, MID, MIDI, XMF, MXMF, IMY, RTTTL, RTX, OTA
  • Video: MP4, M4V, 3GP, 3G2, WMV, ASF, AVI, FLV, MKV, WEBM

Follow @kaplanseren