İnternetin kontrolü Amerika'dan çıkıyor

İnternet için birçok önemli konunun idare ve koordinasyonunu yürüten ICANN 1 Ekim'de çok uluslu özel bir yapıya devrediliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Alan adları sisteminin teknik yönetimini, IP adres alanlarının tahsisini, protokol parametrelerinin belirlenmesini ve internet ana servis sağlayıcı (root server) sisteminin idaresini koordine etmek amacıyla kurulmuş olan ICANN kar asmacı gütmeyen bir oluşum. Amerika'da kurulan ve merkezi de orada bulunan kurum, faaliyetlerini ABD Ticaret Bakanlığı gözetiminde sürdürüyordu.

Uluslararası resmi ve özel kamuoyu uzun bir süredir bu yapının çok uluslu bir oluşum tarafında yürütülmesi konusunda isteklerini dile getiriyordu. Obama hükümetinin bu konuda verdiği vaatlere göre devir işleminin geçen sonbaharda olması bekleniyordu. Telekomünikasyon ve Bilişimlerden sorumlu komisyonun (NTIA) müsteşarı Lawrence Strickling'in yaptığı açıklamada, ICANN'in, Eylül sonuna kadar geçiş için gerekli olan tüm işlemleri bitirmiş olacağının NTIA'ya cuma bildirdiğini belirtti.

İNTERNET ADRESLERİ TAM BAĞIMSIZ

ICANN CEO'su Fadi Chehade de birçok uluslararası otorite ve devlet gibi gelişmelerden memnuniyetini şu sözlerle dile getirdi: “Anlaşmanın bizi küresel, bağımsız, tarafsız, iyi yönetilen bir organizasyona yönlendireceğini düşünüyorum. Asla rahat değilim ama iyimserim ve tüm çıkarların dengelendiğine inanıyorum. Bunun mantıklı olduğunu herkes görüyor.”

Chehade'nin kastettiği herkesin içine ciddi miktarda Amerikan vatandaşı ve politikacısının katılmadığını belirtmekte fayda var. Elbette ABD'nin güç kaybından kaynaklı endişeleri taşıyan Cumhuriyetçi ve muhafazakar kesimin itirazları yüksek sesle çıkıyor. Bu itirazlarını daha kabul edilebilir kılmak için öne sürülen en kuvvetli argümanlar Rusya ve Çin gibi internet ve ifade özgürlüğü konusunda pek de parlak bir duruşu olmayan devletlerin bu yapıda etkin bir rol alacak olmaları üstüne kuruluyor.