Cep telefonu satışları ve pazar payları açıklandı

Rekabetin en çetin haliyle sürdüğü akıllı telefon pazarına ait son veriler açıklandı. 2016'nın ikinci çeyrek rakamlarına göre Samsung, pazarın uzak ara zirvesinde.

Google Haberlere Abone ol

Erdal Kaplanseren @Kaplanseren

Gartner pazar araştırma şirketinin 2016 yılı ikinci çeyrek (Nisan, Mayıs, Haziran ayları) dönemine ait satış rakamları ve bunlara bağlı pazar payları açıklandı. Şirketin açıkladığı raporda marka ve işletim sistemi bazında satışlar ve pazar paylarına yer verildi.

Rapora göre, 2016'nın ikinci çeyreğinde toplam 344 milyon akıllı telefon satıldı. Bu telefonların 86,2'si Android işletim sistemli. Samsung'un geçen sene aynı dönemdeki adet bazında pazar payı olan 21,8'i, 2016'da 22,3'e yükselttiğini görüyoruz.

2. Çeyrek

Birim (Bin)

2. Çeyrek Pazar Payı

2. Çeyrek Birim (Bin)

2. Çeyrek Pazar Payı

ÇİNLİLER PAZARDA İDDİALI

Rakamlara baktığımızda ilk sırada Güney Koreli Samsung ile ikinci sırada Amerikan Apple'ın olması, Çinlilerin pazar hakimi olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Zira sonraki üç sıradaki Huawei, Oppo ve Xiaomi Çinli markalar ve "Diğer" başlığı altındakilerin büyük bölümü ya Çinli, ya da Çin'de üretim yapan şirketler. Bununla birlikte, Apple'ın iPhone üretimleri de Çin'de yapılıyor. Samsung, Vietnam'da bulunan fabrikasında üretim gerçekleştiriyor.

iPHONE 7 SATIŞLARI APPLE'I KURTARIR MI?

Tabloda en acı durum Apple için geçerli. iPhone satışlarının ilk kez bu denli dramatik bir düşüş yaşandığını söyleyebiliriz. Apple'ın ise tarihinin en düşük pazar seviyesi olan 12,9'u görmesi, hem de geçen sene aynı döneme göre 1,7'lik bir kayıpla bu gerilemeyi yaşaması dikkat çekiyor.

2016 2. ÇEYREK İŞLETİM SİSTEMİ BAZINDA SATIŞ VE PAZAR PAYLARI

2. Çeyrek

Birim (Bin)

2. Çeyrek Pazar Payı

2. Çeyrek Birim (Bin)

2. Çeyrek Pazar Payı

BLACKBERRY VE WINDOWS DA UÇURUMDA

Pazarda tutunmaya çalışan BlackBerry ile mobil dünyada şansı bir türlü yaver gitmeyen Microsoft için ikinci çeyrek sonuçları pek parlak değil. Çoğunlukla Microsoft'un Lumia markalı telefonlarında yüklü Windows Phone işletim sistemi yüklü cihazların geçen yıl aynı çeyrekteki satışı 8,1 milyonken, dramatik bir düşüşle 1,9 milyona geriledi. Windows'un mobil cep telefonu pazarındaki payı ise %0.6’ya geriledi.

Microsoft'un üzerinde gezinen kara bulutlar, BlackBerry'yi de uzun zamandır terk etmiyor. 2015'in ikinci çeyreğinde 1,1 milyon olan BlackBerry işletim sistemli telefon satışı, 2016'nın aynı döneminde 400 bin adete düştü.