Dünyanın en küçük bilgisayarı: Omega 2

Eşyaları internete bağlamak ve kendi elektronik cihazını yapmak isteyenler için iyi bir haberimiz var. Dünyanın en küçük bilgisayarı Omega 2 üretildi ve mucitleri bekliyor.

Google Haberlere Abone ol

Erdal Kaplanseren [email protected]

DUVAR - Bilgisayar, sadece ekranı klavyesi olan bir cihaz değil. Bugün hayatımızdaki pek çok aletin içinde küçük bilgisayarlar bulunuyor. Bu bilgisayarların bazıları bir hayli küçük. En küçüğünün adı Raspberry Pi’ydi. Kısa bir süre öncesine kadar… Şimdiye dünyanın en küçük bilgisayarı Omega 2.

Kitle fonlama platformu Kickstarter’da ortaya çıkan ve kısa sürede talep edilenden fazla destek bulan Onion Omega 2 adlı bu süper mini bilgisayar, elektronik cihaz geliştirenler ve hacker’lar için çok daha ilgi çekici.

Bir önceki mini bilgisayar Raspberry Pi'nin çeyreği boyutunda olan Omega 2, önümüzdeki dönem yükselişini artıracak “nesnelerin interneti” için çok daha anlamlı. Bilgisayarın fiyatı sadece 5 dolar olacak. Kendi cihazını yapmak isteyenler için de bu yeni bilgisayar ilgi çekici.

Linux tabanlı bu bilgisayarla isteyenler güvenlik kamerası, oyun makinesi yapmak veya akıllı olmayan eşyalarını akıllı hale getirmek için kullanabilirler.

Fotoğrafta görüldüğü gibi orta boy bir kiraz büyüklüğünde olan Omega 2’nin bir de Plus versiyonu var. Her iki modelin de işlemci hızı 580 Mhz. Omega 2’de 64 MB RAM ve 16 MB depolama varken, Omega 2 Plus’ta RAM 128 MB ve depolama da 32 MB. Plus’ta ayrıca MicroSD girişi de yer alıyor.

Çok küçük boyutuna rağmen göz kamaştıran Omega 2’nin bağlantı özellikleri de dikkat çekiyor. Yerleşik olarak Wi-Fi modülü bulunduran bilgisayara Bluetooth, hücresel bağlantı ve GPS eklenebiliyor.

Bu çok küçük nesnelerin interneti bilgisayarıyla ilgili daha fazla bilgi ve örnek uygulamalar için Kickstarter adresini  (https://www.kickstarter.com/projects/onion/omega2-5-iot-computer-with-wi-fi-powered-by-linux ) ziyaret edebilirsiniz.

Etiketler Omega bilgisayar