İnsan beynini andıran çipte büyük gelişme

Bilgisayar teknolojisindeki gelişmeler gün geçtikte hayallerin sınırlarını daha fazla zorluyor. İnsan beyni gibi çalışan çip üzerindeki araştırmalar yeni bir sonuç verdi. IBM’in geliştirdiği çip, kamerayı 17 kat hızlandırdı.

Google Haberlere Abone ol

IBM’in insan beynini andıran TrueNorth çipini dijital kameranın algılayıcısına yerleştiren Samsung, dijital görüntü işleme hızını ciddi şekilde artırdı. İçerisinde 4096 çekirdek bulunan, yaklaşık bir milyon nöron ve 265 milyon sinaps bağlantısı ile insan beynini andıran “bilişsel çip”, Dynamic Vision Sensor’da (DVS) kullanılacak. Genelde azamî 120 kare/saniye hızında görüntü işleyebilen günümüz kameralarına kıyasla, DVS’nin kullanıldığı kamera 2.000 fps hızına çıkabiliyor.

YENİ NESİL ROBOTLARDA KULLANILACAK

Bu yüksek hızın 3D haritalamada ya da jest kontrollerinde kullanılabileceği düşünülüyor. Bunu etrafı algılayan bir robotta kullanarak, reflekslerini geliştirmek mümkün olacak. Kinect benzeri bir hareket algılama sisteminde kullanıldığında ise, insan hareketleri daha hızlı ve detaylı olarak tanınabilecek.

Firma, düzenlediği bir basın toplantısında sistemin tanıtımını yaptı. Tanıtımda, yaklaşık 3 metre uzaktan bir TV, el sallayarak ve parmak hareketleriyle yönetilebildi.

DVS, TrueNorth çip tabanı sayesinde sadece 300 miliwatt harcıyor. Bu bir dizüstü bilgisayarın yüzde biri, telefonun ise onda biri anlamına geliyor. İnsan beyni karşılaştırması konusunda bir hatırlatma yapalım, insan beyni bu tip işlemler için bir bilgisayardan 100 milyon kat daha az enerji harcıyor.

Haberin Kaynağı

Etiketler Robot cip insan beyni IBM