Facebook, satın alamadığı Snapchat'i Instagram'la durdurabilecek mi?

Snapchat'in önlemez yükselişini durdurmak isteyen Mark Zuckerberg, uygulamanın çoğu özelliğini Instagram'a dâhil ederek rekabeti kızıştırdı. Hal böyleyken Snapchat, Instagram ve WhatsApp'lı Facebook'a direnebilecek mi göreceğiz.

Google Haberlere Abone ol

Erdal Kaplanseren @Kaplanseren

Instagram ve WhatsApp satın almalarıyla farklı alanlara yayılma politikası güden Facebook, son dönemin yükselen yıldızı Snapchat'i satın almak için de kolları sıvamış fakat muvaffak olamamıştı. Uygulamanın özellikle gençler arasında çılgınlığa dönüşmesi üzerine Mark Zuckerberg'in taktiği, "Snapchat'i alamıyorsan kendi Snapchat'ini yap" yönünde oldu. Geçtiğimiz günlerde Instagram'i Snapchat özellikleriyle donatan Zuckerberg, taklit eleştirilerine aldırmıyor ve Instagram'ın gücüne güç katıyor. 

snapchat2

SNAPCHAT, TWITTER'I DA GEÇTİ

Geçen ay Bloomberg’in açıkladığı rapora göre Snapchat'in günlük aktif kullanıcı sayısı Twitter'ı geride bıraktı. Günlük 140 milyon gibi yüksek bir aktif aktif kullanıcı sayısına erişen Snapchat'in son aldığı 1,8 milyar dolarlık yatırımla birlikte gücüne güç kattığını kabul edebiliriz. Twitter'ın günlük aktif kullanıcı sayısı ise 136 milyon seviyesinde.

10 yıllık Twitter'ın, henüz 4 yaşında olan Snapchat'e boynunu bükmesi ve istikrarlı biçimde büyümeye devam etmesi, Faceook'u ve pek tabii ki Instagram'ı bir hayli rahatsız ediyordu. Satınalma yollarının kapalı olduğunu gören Facebook için tek çıkar yol, Instagram'a Snapchat'in sevilen özelliklerini kazandırmak oldu.

INSTAGRAM HİKAYELER NEDİR?

Snapchat'in başlattığı kısa ömürlü fotoğraf paylaşımı özelliği, yeni dönemde 24 saatlik fotoğrafların peş peşe sıralanmasıyla bir hikaye oluşturma anlamına geliyor. Çektiğiniz fotoğraf ve kısa videoların takipçileriniz veya seçtiğiniz kişilerle paylaşılması, Instagram tarafından olduğu gibi kopyalandı. Kullanıcılar, Snapchat'te ve Instagram Stories'de, fotoğraflarının üzerine bazı görseller ve yazılar ekleyebiliyorlar. Diğer kullanıcılar bu fotoğraf ve videoları görüyor ama beğenemiyor. Fakat kimlerin görüntülediğini siz liste halinde görebiliyorsunuz.

instagram-stories

INSTAGRAM'DA 500 MİLYON KULLANICI

Instagram, geçtiğimiz ay 500 milyon kullanıcı sayısına eriştiğini duyurmuş, günlük aktif kullanıcı sayısının 300 milyon olduğunu bildirmişti. Snapchat henüz bu rakamın çok gerisinde fakat ne derler bilirsiniz; yılanın başını küçükken ezmelisiniz. Instagram'da günde paylaşılan fotoğraf sayısı ise 100 milyona yaklaştı. Bu inanılmaz rakamlara rağmen şirket için Snapchat büyük bir tehdit oldu. Son bir rakam daha vereyim: Instagram kullanıcılarının %80'i (400 milyonu) ABD dışındaki ülkelerden geliyor.

Son hamleyle birlikte, Instagram'a Hikayeler özelliğinin eklenmesi sektördeki gidişatı etkileyecek gibi görünüyor zira şirketin keyfi yerinde. Instagram kullanıcıları Hikayeler özelliğine çabucak ısındı ve uygulamanın kullanım yoğunluğu katlanarak artacak gibi görünüyor. Instagram'ı bu stratejiye sevk eden durumlardan biri de; kullanıcıların beğenme ve yorum sayılarında önceki seneye göre %33'lük bir düşüş yaşanması.

O sırada çektiğiniz veya daha eski bir fotoğrafı Prisma uygulamasındaki filtrelerle yağlıboya tabloya çevirebilirsiniz. O sırada çektiğiniz veya daha eski bir fotoğrafı Prisma uygulamasındaki filtrelerle yağlıboya tabloya çevirebilirsiniz.

FACEBOOK'UN YENİ HEDEFİ: PRISMA

Yapı olarak Instagram'a benzeyen fakat fotoğraflara tablo görünümü kazandıran Prisma adlı uygulama, 1,5 aylık süre içinde 10 milyon indirilmeye ulaştı ve 50 ülkede en çok indirilen uygulama oldu. Başta iOS işletim sistemli cihazlar için çıkan Prisma'nın asıl büyük çıkışı, Android uygulamasıyla birlikte oldu. Yakın zamanda yenilikler sunması beklenen uygulama, şimdiden Facebook'un acil satın alma listesine girmiş durumda. Muhtemelen Facebook, Prisma'nın daha fazla büyümesine izin vermeden kesenin ağzını açıp şirketi satın alacak.

SİZ NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

— Erdal Kaplanseren (@Kaplanseren) 9 Ağustos 2016

FACEBOOK'UN BÜYÜK SATINALMALARI

  • Whatsapp: 19 milyar dolar
  • Oculus VR: 2 milyar dolar
  • Instagram: 1 milyar dolar
  • Face.com: 100 milyon dolar
  • Atlas: 100 milyon dolar

Follow @kaplanseren