Trafiğe yeni çare: Yolun üzerinde ilerleyen otobüs

Geliştirilme aşamasından itibaren dikkatleri üzerinden toplayan bu yeni toplu taşıma çözümü, trafiğe çare gibi sunulmasının yanı sıra görüntü olarak bir hayli şaşırtıcı.

Google Haberlere Abone ol

Erdal Kaplanseren / @Kaplanseren

DUVAR - Giderek kalabalıklaşan şehirlerinde ulaşım için alternatif çözümler üzerine çalışan Çin, araç trafiğini hafifletmek üzere yolların üzerinde ilerleyen farklı bir otobüs geliştirdi. Bir süredir testleri yapılan bu yükseltilmiş otobüs, geleceğin toplu taşıma yöntemlerinden biri olarak yola çıktı.

yuksek otobüs Yolcu kapasitesinin yüksek olması için koltuk sayısı az tutulmuş. Böylelikle tek otobüs 300 civarında yolcu taşıyabilecek.

Metro yapmaktan daha ucuz ve kolay

En önemlisi, metro ve tünel gibi yer altı çözümlerine göre çok daha ucuza mal oluyor ve kısa sürede hayata geçirmek mümkün. "Yükseltilmiş Transit Otobüs" olarak adlandırılan bu teknoloji, iki şeritli yolda zeminin 4,8 metre üzerinden yolculuk etmeye imkan sağlıyor.

Yoldaki trafik olağan akışına devam ederken yükseltilmiş otobüs akan trafiğin üzerinden geçiyor veya duruyor. Elbette bu özel otobüsün çalıştığı yollarda yüksek araçların geçişine izin verilmiyor. Metroya alternatif olarak geliştirilen bu yeni toplu taşıma sistemindeki her bir otobüs 300 yolcu taşıma kapasitesine sahip.

Follow @kaplanseren