Kaza yapmayan otomobil 2020'de yola çıkacak

Otomotiv teknolojisi, konfor ve hızın yanı sıra güvenlik konusunda da büyük gelişme kat ediyor. Sürücü ve yolcu güvenliğine öncelik veren nesil kaza yapmayan otomobillerin ilk versiyonunu 2020’de yollarda göreceğiz.

Google Haberlere Abone ol

Erdal Kaplanseren / @Kaplanseren

DUVAR - Bir taşıtlarda güvenliğin pek çok önemli unsuru var. Sağlamlık bunlardan sadece bir tanesi. Sağlam ama hız ve manevra konusunda yetenekli bir malzeme öncelikli. Üstelik sadece binek otomobillerde değil, ticari araçlarda ve kamyon/TIR gibi büyük araçlarda da güvenlik önemli bir konu. Trafik kazalarının önüne geçmek adına önemli bir gelişme sayılan bu otomobilde kullanılacak teknolojiler şunlar olacak:

1- Araç çevresindeki nesneleri ve diğer araçları algılayarak sürücüyü uyaran sensörler bir süredir kullanımda. Araç, sürücü ve diğer insanların güvenliği için geliştirilen bu sensörler güvenlik mesafesini korumak üzere geliştiriliyor. Özellikle yayalara çarpma konusunda hassas sensörler, gerekli durumlarda fren sistemini kullanıyor.

2- Her ne kadar ülkemizde bisiklet çok yaygın kullanılan bir ulaşım aracı olmasa da, pek çok ülkede otomobilden daha fazla tercih ediliyor. Bisikletlilerin güvenliği için de araçta sensörlerden yardım alınıyor. Bisikletli birinin fark edilmesi durumunda sistem sürücüyü uyarıyor ve gerekli durumlarda aracın yönetimine müdahalede bulunuyor.

3- Araç kazalarında, hayvanlara çarpma da önemli bir yer tutuyor. Hem hayvan dostlarımızın sakatlanmasını ve ölümünü engellemek, hem de araç ve insan güvenliği için hayvan engelleme sistemi radar ve sensörlerden faydalanıyor. Yolda sürücünün fark etmediği hayvanları da sistem algılayıp müdahale edecek.

4- Araç içindeki kişileri kazada çarpma etkisinden korumak için kullanılan ava yastıkları, araç dışındaki yayaların korunması için de kullanılacak. Otomobilin çevresine yerleştirilecek hava yastıkları, yaya güvenliğini en üst düzeye çıkarıyor.

5- Güvenli otomobilde yer alan Adaptif Cruise Control özelliği sayesinde diğer araçlarla ideal güvenli mesafeyi korumak mümkün hale gelecek. Radar ve sensörler sayesinde, o anki trafik yoğunluğuna göre mesafenin belirlenmesi mümkün hale gelecek. Sürücülerin trafikte daha fazla yorulmasının önüne geçmek için bu sistem gaz ve fren kontrolünü üstlenerek güvenli mesafeyi koruyor. Aynı sistem, şerit değiştirme sırasında da sürücüye yardımcı oluyor.

6- Yorgun, uykusuz veya anlı bir sağlık sorunu yaşayan sürücünün şeritte durması da önemli bir güvenlik tedbiri. Dalgınlıkla şeritten uzaklaşmak da olası. Araçtaki güvenlik sistemi şeritte kalmayı güvenli hale getiriyor.

7- Diğer araçlar, hayvanlar ve insanlar haricinde aracın çarpabileceği diğer nesneler konusunda da güvenlik sistemi etkin çalışacak.

8- Araçtaki sisteme bütünleşik bulunan çapraz uyarı özelliği sayesinde, geri giderken veya park esnasında fark edilmesi zor nesneleri de uyarı sistemi bildirecek.

Follow @kaplanseren