İnsanlara zarar verebilen robot icat edildi

ABD'de bulunan Berkeley Üniversitesi'nde, insanlara zarar verme konusunda karar verebilen robot yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Amerika Birleşik Devletleri'nde yer alan Berkeley Üniversitesi'nde insanlara zarar verip vermeyeceğine karar veren bir robot geliştirildi. Robot insanlar üzerinde küçük delikler açabiliyor.

ABD'nin California eyaletinde bulunan Berkeley Üniversitesi'nden robot bilimci Aleksander Reben, insanlara zarar verebilen bir robot geliştirdi. Zarar verip vermeme konusunda karar verebilecek olan robot sadece 200 dolara mal oldu.

Robota bilim kurgu yazarı Isaac Asimov'un kitaplarındaki üç robot kuralından esinlenilerek "The First Law" (İlk Kural) adı verildi. Asimov'un kitabındaki ilk kural, "Bir robot bir insana zarar veremez ya da bir insanın zarar görmesine seyirci kalamaz."

İnsanlara zarar veren robotların artık var olduğunu belirten Reben, insanlığın bu durumla yüzleşmek zorunda olduğunu söyledi. Bilim insanı “İlk Kural’ın birine zarar verip veremeyeceğini tahmin etmem imkansız. Buna ancak o karar verebilir” dedi. Reben, yeni icadı sayesinde yapay zeka ve robot etiği alanlarında yeni tartışmaların olabileceğini de ifade etti. (MİLLİYET)

Etiketler Robot Yapay Zeka