Tekneden atılan 4 mülteci hayatını kaybetti, polis soruşturma başlattı

İspanya'nın güney kıyıları açıklarında içinde 35 kişinin bulunduğu teknedekiler kıyıya yaklaştıkları sırada suya atıldı ya da atlamaya zorlandı. Dört kişinin öldüğü olayla ilgili soruşturma açıldı.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İspanya'nın güneyindeki Endülüs (Andalucía) bölgesi açıklarında, Kuzey Afrika'dan gelen dört mültecinin hareket halindeki sürat teknesinden atılarak öldürüldüğü iddiaları üzerine İspanya polisi olayla ilgili soruşturma başlattı.

The Guardian gazetesinin haberine göre, dört mülteci, İspanya kıyılarına metreler kala tekneden atıldı. Avrupa Birliği'ne (AB) bağlı dış sınır yönetimi kurumu Frontex, söz konusu 'uygulamanın' giderek daha yaygın bir hâl aldığını bildirdi. Buna göre, 29 Kasım Çarşamba günü yaşanan olayda, 27 mülteci hızla hareket halindeki sürat teknesinden atılmaya çalışılmış, bu kişilerden dördü hayatını kaybetmişti. Cádiz kenti yakınlarında yaşanan bu olayın ardından sekiz kişi de Sancti Petri yakınlarında tekneden atılmıştı.

ALTISI ÇOCUK 35 KİŞİ SUYA ATILDI

İspanya hükümeti basın ofisi, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, teknedeki 35 mültecinin tamamının Kuzey Afrika'dan geldiğine inandıklarını belirtti. Tekneden atılan diğer kişiler arasında altı çocuk olduğu bilgisi verilen açıklamaya göre, 31 kişi olaydan sağ kurtuldu.

Olayla ilgili sosyal medyada paylaşılan görüntülerde de bir kumsal açıklarında siyah bir teknedeki insanların teknenin kenarından suya atılmaya çalışıldığı, bu esnada bazı kişilerin halihazırda suyun içinde olduğu ve yardım istediği görülmüştü. Görgü tanıkları, bu 'taktiğin' tekne Cádiz kıyılarına yaklaştığında uygulandığını anlattı.

ATLAMALARI İÇİN SİLAHLA TEHDİT EDİLDİLER

Görgü tanıklarından rüzgar sörfü şirketi sahibi Javier González, "Uyuşturucu kaçakçılığı yapan bir teknenin geldiğini gördük ama uyuşturucu değil göçmen kaçakçılığı yapıyorlardı. Birden bire atlamaya başladılar. Bazıları ise (suya) atıldı" ifadelerini kullandı. 

González, beraberlerindeki kişilerle birlikte yardıma gittiklerini, bu esnada teknenin hızla bölgeden uzaklaştığını anlattı. González'in aktardığına göre, oğluyla kurtardığı sekiz kişiden biri, silahla tehdit edildiklerini, atlamazlarsa vurulacaklarının söylendiğini belirtti. (DIŞ HABERLER)