Tehdit Altındaki Halklar Topluluğu'ndan Türkiye'ye 'Afrin'i İslamileştirme' suçlaması

Tehdit Altındaki Halklar Topluluğu, Türkiye'yi Afrin'de toplumu İslamlaştırma faaliyetleri yürütmekle suçladı. Kurum, Diyanet'in Ezidi köylerine cami yaptırmasının bu amaca hizmet ettiğini savundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya merkezli sivil toplum kuruluşu Tehdit Altındaki Halklar Topluluğu, Türk hükümetini Suriye'nin kuzeyindeki Afrin bölgesinde nüfusu İslamlaştırmaya yönelik çalışmalar yapmakla suçladı. GfbV'nin Almanya şubesi Göttingen'de yaptığı açıklamada, bir zamanlar farklı inanış gruplarının yaşadığı bölgede özellikle Sünni İslam inancının yaygınlaştırılmaya çalışıldığı belirtildi.

'RADİKAL İSLAMCILAR YERLEŞTİRİLDİ'

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, Tehdit Altındaki Halklar Topluluğu Ortadoğu uzmanlarından Kemal Sido, bir zamanlar Afrin nüfusunun yüzde 96'dan fazlasını ılımlı Sünni Müslüman Kürtlerin oluşturduğunu ancak Türkiye'nin bölgedeki varlığının başlamasıyla birlikte  demografik yapının değiştiğini söyledi. Sido, bu süreçte halkının çoğunun bölgeyi terk ettiğini ve yerlerine radikal İslamcıların yerleştirildiğini iddia etti. Kemal Sido, artık aynı bölgede yaşayan Kürtlerin oranının yüzde 25'e indiğini vurguladı.

Suriyeli Kürt tarihçi Kemal Sido, Ezidi nüfusunun da büyük ölçüde Afrin'i terk etmek zorunda bırakıldığını belirtti. Sido, "Bu, Türkiye'nin en önemli hedeflerinden birine ulaşma eşiğinde olduğu anlamına geliyor: Afrin'i Kürtlerden arındırmak" ifadelerini kullandı.

'VAAZLARI DİYANET BELİRLİYOR, GAZZE SAVAŞINDA YAHUİ KARŞITLIĞI VARDI'

Tehdit Altındaki Halklar Topluluğu'na göre, Afrin'deki cami ve Kur'an okullarında verilen vaazların içeriği Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirleniyor. Sido, "Çoğu zaman küçük kızlar bile başörtüsü takmak zorunda kalıyor. Son Gazze savaşı sırasında da camilerde İsrail ve Yahudilere karşı büyük tahrik vardı" diye konuştu. Sido, "Bu bilgiler ışığında Türk otoritesinin artık resmi olarak Almanya'daki İslam din derslerinde de söz hakkına sahip olması anlaşılmaz" dedi.

Son günlerde Almanya'daki en büyük Müslüman çatı örgütü Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'nin (DİTİB) Kuzey Ren Vestfalya eyaletinin İslam din dersi müfredat komisyonuna dahil edilmesi yoğun tartışmaya neden olmuştu.

Tehdit Altındaki Halklar Topluluğu, DİTİB'in Erdoğan hükümetinin etkisinde olduğunu savunarak, liberal bir örgütten ziyade radikal bir İslam anlayışını benimsediğini iddia ediyor.

Tehdit Altındaki Halklar Topluluğu, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Afrin'e yönelik düzenlediği Zeytin Dalı Harekâtı başlangıcında Almanya'da DİTİB'e bağlı neredeyse tüm camilerde zafer duaları okunduğunu vurguladı. (DW Türkçe)