YAZARLAR

Tedirgin Trabzonspor Fenerbahçe'ye yenildi

Açıkça söylemek gerekirse, hem Abdullah Avcı hem de Trabzonspor dışarıda üretilen maç atmosferinin altında adeta ezildi. Belki alınacak bir galibiyetle, Avcı, kendi oyun pratiğinin tescil edileceğini sandı. Ya da Fenerbahçe maçını sezonun belirleyici sınavı olarak değerlendirdi.

Trabzonspor tuhaf bir gerginlikle maça başladı; maçın önemini yadsıyor değilim ama bu önemin, dengesiz bir oyuna neden olabileceğini hiç hesaba katmamıştım. Öyle ki, Trabzonspor ilk yarı boyunca, hiç topla çıkmayı düşünmedi; adeta o güzelim açılış paslarını rafa kaldırmıştı. Uğurcan, bütün toplara uzun vurdu ve vurulan her topu Fenerbahçe kapıp, Trabzonspor’u her seferinde geriye doğru koşmaya zorladı. Uğurcan'ın uzun vuruş kararlılığı, sanırım onun kişisel kararı değildi. Avcı’nın, neden böyle bir oyuna tamah ettiğini anlayamadım ve ilk yarı boyunca bu oyunun mantığına gerekçe olabilecek bir nedensellik dizisi de bulamadım. Abdullah Avcı'nın o bilinen soğukkanlılığını kaybettiğini söylemek abartı sayılmaz. 

Açıkça söylemek gerekirse, hem Abdullah Avcı hem de Trabzonspor dışarıda üretilen maç atmosferinin altında adeta ezildi. Belki alınacak bir galibiyetle, Avcı, kendi oyun pratiğinin tescil edileceğini sandı. Ya da Fenerbahçe maçını sezonun belirleyici sınavı olarak değerlendirdi. Avcı’nın zihnine girerek, niyetini okuma imkanına sahip olamadığımız için, bu düşüncelerin varlık ya da yokluğunu ancak maça bakarak öğrenebiliriz. 

Erol Bulut maça, Mert Yandaş, Sosa, Özil, Pelkas ve Samuel ile başlayarak, Avcı'ya dolayısıyla da Trabzonspor’a meydan okudu. Bu kadro büyük bir kumardı ama bu büyük kumarı görebilecek bir göz maalesef yoktu. Ve üstüne üstlük söz konusu kadro maça ileride baskı yaparak başladı. Bunun anlamı aslında şuydu, bu kadro ileride basarak kendi alanlarını terk ediyordu. Bu kadronun boşalttığı alanları, defansın açılış paslarıyla bir avantaja dönüştürmek yerine, Trabzonspor, tuttuğu her topu ileriye vurdu.  

Bu tuhaf taktik yetmiyormuş gibi, Avcı, Berat'a markaj görevi de vermişti. Özil’i kontrol etmeye çalışan Berat, ikinci bölge dışına çıkarak defansı hep beşledi. Tuhaflık şurada, hem defansı beşle hem de her topa kaleci Uğurcan uzun vursun. Bunun adı aslında ben oynamıyorum demektir. Çünkü vurulan her top, rakip için bir atak imkanına dönüştü. 

İkinci bölgeyi bypass eden bu anlayış, otomatik olarak oyun inisiyatifini Fenerbahçe’ye verdi.  

İkinci yarıda biraz toparlanmış gibi görünen Trabzonspor, sadece oyunun gerisini ve ilerinin kanatlarını kullanmaya çalıştı. Hiç göbek girişimlerine yer vermedi. Veremezdi de; çünkü göbek atakları için organize bir ikinci bölge yapıları gereklidir. 

 Özellikle de geçiş oyunlarında başarılı olamayınca, üç puanı rakibine ikram etti. 


Ali Fikri Işık Kimdir?

Ali Fikri Işık, 1958 yılında Mardin’in Savur ilçesine bağlı Xeramemo köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Batman’da, liseyi ise Silvan’da okumuştur. 1978 yılında Batman'da “Sesleniş” Gazetesiyle yazın hayatına başlamış. 1985 yılında yazarlar kooperatifi olan Yazko’nun dergisi “Yazko Somut”ta, 1994 yılında “Zone News” gazetesinde, 1995 yılında haftalık dergi “Roj”da, 2010 yılında Taraf gazetesinde, 2016 yılında “BasNews ve Kurdistan24 Türkçe'de yazmıştır. Amedspor Kaos ve Direniş Amedspor kitaplarının yazarıdır.