TEB Başkanı Üney: Eczacıların bu yükü taşıyacak gücü de tahammülü de kalmadı

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Arman Üney, ilaç fiyat kararnamesinde 13 yıldır bir düzenleme yapılmamasını eleştirdi, “Eczacının sabır testisi kırılmıştır, vazgeçmeyeceğiz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Arman Üney ve yönetim kurulu üyeleri, Ankara'daki Birlik merkezinde, ilaç fiyat kararnamesinin güncellenmesi talebiyle basın toplantısı yaptı.

TEB Başkanı Arman Üney, uzun süredir konuyu gündeme getirmelerine ve yetkili makamlarla yaptıkları görüşmelere rağmen ilaç fiyat kararnamesi sorununun çözülmediğini ifade ederek, "Taleplerimizi yetkili mercilere defalarca illettik. Tam 13 yıl da sabrettik. Şimdi son bir kez daha taleplerimizi dile getiriyoruz ve bu kez sesimizin duyulacağını ümit etmek istiyoruz" dedi.

'ECZACILARIN BU YÜKÜ TAŞIYACAK GÜCÜ DE TAHAMMÜLÜ DE KALMADI'

Pek çok sektör ve meslek grubu için ekonomik iyileştirmeler hayata geçirilirken, eczacıların, ilaç fiyat kararnamesinde en son değişiklik yapılan 2009 yılının koşullarında unutulduğunun altını çizen Üney, şunları söyledi:

“Geride bıraktığımız 13 yıl içinde; ilaç eczacılık hizmetlerini aksatmadan yürütmek gayesiyle bütün şartlarını zorlayan, ekonomik sorunlarına bir şekilde göğüs geren eczacıların artık bu yükü taşıyacak gücü de tahammülü de kalmamıştır. Çünkü eczacılar, artık kredi borçlarını yeni bir krediyle kapatır hale gelmiştir. Çünkü eczacılar, artık personel giderlerini, elektrik faturalarını, kira giderlerini karşılayamaz hale gelmiştir. Çünkü eczacılar, artık ecza depolarına ödemelerini yapamayacak hale gelmiştir. Yani eczacılar, artık büyük bir ekonomik darboğazın içinde varlık yokluk savaşı vermektedir.”

'ACİL BİR DÜZENLEME YAPILMAZSA ECZANE İFLASLARININ BAŞLAMASI KAÇINILMAZDIR'

Üney, bu durumun bireysel olarak sadece kendilerini değil, ailelerini ve çalışanlarını, yani 300 bini aşkın kişiyi de ekonomik olarak etkilendiğine vurgu yaptı.

28 bin 700 eczacı için ilaç fiyat kararnamesinin yeniden ele alınması ve günün koşullarına uygun ve gerçekçi düzenlemeler yapılması gerektiğini söyleyen Üney, tüm eczacıların sabrının tükendiğini belirterek, şunları söyledi:

“Bıçak kemiğe çoktan dayanmıştır. Eğer acil bir düzenleme yapılmazsa eczane iflaslarının başlaması kaçınılmazdır. Her iki eczaneden biri kapanma noktasındadır. Hem mesleki hem de toplum sağlığı açısından önümüzde duran tablo, 2022 Türkiye'si için karanlık bir tablodur.”

İLAÇ YOKLUĞUNUN ÜÇ NEDENİ

Tüm bunların yanı sıra eczacıların hiçbir sorumluluğu olmadığı halde ecza depolarında bulunamayan ilaçlar yüzünden hastalarla karşı karşıya geldiklerini vurgulayan Üney, bu sorunun nedeninin eczacılar olmadığını, euro kurundaki artışlar olduğunu söyledi. Üney, ilaç yokluğunun başlıca nedenlerini ise şu şekilde sıraladı:

• Bir türlü çözüme kavuşmayan ilaç fiyat kararnamesi sorunu,
• Artan enflasyon,
• Yükselen euro kuru.

Bu sorunlara karşı 13 yıl sabrettiklerini ve bir kez daha seslerini duyurmayı ümit ettiklerini kaydeden Üney, eczacıların mücadele ettikleri ekonomik dar boğazdan kurtulmak için bir yol haritası belirleme ve kendi kaderini tayin etme zamanının geldiğini söyledi.

ECZACILARIN SORUNLARI İÇİN BÖLGE TOPLANTISI YAPILACAK

Bu kapsamda Türkiye’deki bütün eczacı odası başkanlarının ve yöneticilerinin katılacağı 23 – 25 Haziran’da Konya’da Bölgeler Arası toplantı düzenleyeceklerini ifade eden Üney, şöyle konuştu:

"Toplantıda; yaşanan sorunlar, içinden geçtiğimiz süreç ve yapılması gerekenler bütün ayrıntılarıyla masaya yatırılacaktır. 28 bin 700 eczacımız, eczanelerine gelen vatandaşlara yaşanan mağduriyetlerin sorumlusunun eczacılar olmadığını broşürler ve el ilanlarıyla anlatacaktır. Aynı zamanda haklı taleplerimiz yazılı ve görsel basının tüm olanakları kullanılarak etkin bir şekilde dile getirecektir.
Umuyor ve diliyoruz ki bütün meslektaşlarımızı ekonomik anlamda uçuruma sürükleyen ilaç fiyat kararnamesi, acilen günün koşullarına uygun ve gerçekçi bir şekilde güncellenir. Çünkü artık eczacının sabır testisi kırılmıştır. Taleplerimiz yerine getirilene kadar vazgeçmeyeceğiz." (DUVAR)