TBB’den Meclis turu: Avukatlık kaosa sürüklendi, komisyon kurulmalı

Türkiye Barolar Birliği, 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla Meclis’i ziyaret etti. TBB Başkanı Sağkan, “Avukatlık meslek grubu yok oluyor. Umarım avukatların sorunları siyasete kurban edilmez" dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan, avukatlık mesleğinin, plansız avukat sayısı artışı, düşük ücretler, emek sömürüsü ve şiddet vakaları gibi sorunlarının çözümü için Meclis’te araştırma komisyonu kurulmasını istedi.  

TBB Başkanı Sağkan beraberinde TBB Genel Sekreteri Veli Küçük ve Sayman Gökhan Bozkurt ile birlikte 5 Nisan Avukatlar Günü kapsamında dün Meclis’te bir dizi temasta bulundu. Sağkan başkanlığındaki heyet sırasıyla AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta ve HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ile makamlarında görüşme gerçekleştirdi. Heyet bugün de TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve MHP grubunu ziyaret edecek.  



‘AVUKATLIK MESLEĞİ BİR SÖMÜRÜ DÜZENİNİN İÇİNDE KAOSA SÜRÜKLENDİ‘  

Gazete Duvar’a konuşan Sağkan, uzun süredir mesleği çevrelemiş birçok sorunla boğuşan avukatların problemlerinin Meclis çatısı altında çözüme kavuşturulması için bu ziyaretleri gerçekleştirdiklerini söyledi. 5 Nisan Avukatlar Günü’nün avukatların sorunlarının dile getirildiği bir güne dönüştüğüne dikkat çeken Sağkan, savunmanın dertlerini şu şekilde açıkladı:  
"Bugün 160 bine dayanan avukatın, özellikle genç meslektaşlarımızın çok ciddi ekonomik sıkıntıları var. Birçoğunun hiçbir sosyal güvencesi yok, pek çoğu da asgari ücretin altında rakamlara çalışıyorlar. Kamu avukatlarının ek gösterge ve özlük hakkı taleplerini iyileştirecek yasal düzenlemeler bir türlü getirilmedi. Avukatlık mesleği yıllar içerisinde bir sömürü düzeninin içinde kaosa sürüklendi. Bunun en başında da kontrolsüzce açılan hukuk fakültesi sayısı geliyor. Ayrıca akademik kadroların yetersiz olduğu açıkça görüldüğü halde hukuk fakültelerinin açılmasıyla birlikte nicelik sıkıntısı da baş gösterdi." 



‘ÜÇ AY İÇERİSİNDE 3 AVUKAT MESLEKTAŞIMIZ İNTİHAR ETTİ’ 

TBB Başkanı Sağkan, mesleki sorunların yanı sıra avukatlara dönük şiddet ve intihar vakalarının da son dönemde arttığına vurgu yaparak, "Bu ekonomik kaosun avukatları intihar noktasına getirdiği bir süreç yaşıyoruz. Son üç ay içerisinde 3 meslektaşımız intihar etti. İntihar eden meslektaşlarımızın bazılarının doğrudan ekonomik sebeplerden ötürü intihar ettiğini biliyoruz. Türkiye’de avukat, hâkim, savcı başta olmak üzere hukuk mesleklerinin tamamı son derece mutsuzluğa ve umutsuzluğa sürüklenmiş durumda. Bu meslek grubu, savunma yok oluyor artık" dedi.  



'KOMİSYON AVUKATLIK KANUNU İÇİN TEMEL OLUŞTURACAK' 

Avukatlık mesleğine dönük tüm sorunların incelenmesi, çözüm yöntemlerinin ivedi şekilde hayata geçirilmesi için Meclis çatısı altına bir komisyon kurulmasına ihtiyaç olduğunun altını çizen Sağkan’a göre böyle bir adım Avukatlık Kanunu için temel oluşturabilir. Sağkan, "Beklentimiz; 5 siyasi partinin böylesine can yakıcı bir konuda ortaklaşarak bu komisyonun kurulmasını sağlamalarıdır. 5 Nisan Avukatlar Günü’nde bu çok yakıcı soruna karşı bir araştırma komisyonu kurarak ilk adımı atmalarını bekliyoruz" diye konuştu. 



'UMARIM AVUKATLARIN SORUNLARI SİYASETE KURBAN EDİLMEZ'

Meclis’te yapılan görüşmelerin olumlu geçtiğini söyleyen Sağkan, "Siyasi parti temsilcilerinin hiçbiri avukatlara yönelik anlattığımız hiçbir sorunu reddetmedi. Görüşmelerimizden olumsuz yanıt almadık. Umarım görüşmelerde edindiğim olumlu izlenim ve avukatların sorunları siyasete kurban edilmez. Bu alanda kurulacak bir komisyon, alanında uzman kişi ve kurumların görüşleri üzerine çözüm üretecektir" diye konuştu.