TBB’den baro teklifine tepki: Bu kanun teklifi çok tehlikeli

Avukatlık Kanunu teklifinin görüşüldüğü TBMM Adalet Komisyonu’nda konuşan TBB Başkanı Erinç Sağkan, düzenlemenin ‘baro seçme’ durumu oluşturacağını belirtti.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- AK Parti’nin ‘çoklu baro yasası’ sonrası Ankara ve İstanbul’da kurulan yeni barolara adli yardım ödenek desteğini artıran ve ‘stajyer avukatlara’ yönelik düzenlemeler içeren kanun teklifi görüşmeleri TBMM Adalet Komisyonu’nda dün başlandı.

Komisyon’daki görüşmelere katılan Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan, Avukatlık Kanunu’nda yapılacak değişiklikle ilgili TBB ve baroların görüşlerinin alınmamasını eleştirdi, “Bize sorulsaydı bu teklif buraya bu şekilde gelmezdi” dedi.

‘2 NOLU BAROLARDAN BİZE BU KONUDA BAŞVURU OLMADI’

Düzenlemede yer alan birden fazla baronun bulunduğu illerde her bir baro tarafından ‘adli yardım bürosu’ oluşturulmasına ilişkin madde üzerine konuşan Sağkan şunları söyledi:

“Biz bu maddenin hangi ihtiyaçtan kaynaklandığını anlayamadık. Gerekçelere baktık, göremedik. Şu anda İstanbul ve Ankara’da 2 No’lu veya 1 No’lu barolar bakımından böyle sorun yok. Her iki baro da sorunsuz olarak sistemi yürütüyorlar. Her dört baromuzda bunu dün yapılan baro başkanları toplantısında ifade ettiler. İstanbul 2 No’lu baro başkanımızdan ve Ankara 2 No'lu baro başkanımızdan bize bu güne kadar bu konuda tek bir başvuru dahi olmadı. En ufak sorunun yaşanmadığı görülüyor. Kendileri de yapmadıklarını ifade ettiler. Gelinen noktada yapılacak bu düzenleme barolar arasında bundan sonra hiç onarılmayacak ve onarılması mümkün olmayacak bir çatlağa ve uçuruma bizi götürür.”

‘BU KANUN TEKLİFİ ÇOK TEHLİKELİ’

Kanun teklifinin komisyonda sunumunu yapan AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, konuşması sırasında "Vatandaşın avukat seçme serbestisi olmalı" dedi. TBB Başkanı Sağkan, Özkan’ın bu ifadesine de tepki gösterdi. Hukuk muhakemelerinde vatandaşların avukat seçme özgürlüğünün olmadığını hatırlatan Sağkan şöyle konuştu:

“Vatandaş talepte bulunur, robot sistem vardır, manuel müdahaleye kapatılarak avukat seçer. Bunu da barolar bir eşitlik içinde yapmalıdır. Vatandaşlar avukat seçmez, barolar eşitlik içinde avukat tahsis eder. Bu yaptığınız, vatandaşların avukat seçmesi değil; bu, vatandaşın baro seçmesidir. Peki, vatandaşın baro seçmesi neye tekabül edecek? !İstanbul 2 No’lu Baro'yu seçersem rahat sonuç alırım!, !İstanbul 1 No’lu Baro'yu seçersem adalete çabuk ulaşırım! mı olacak? Bu teklif çok tehlikelidir. Baroların bölünmesinden sonra vatandaşların da bölünmesi noktasına getirir. Çok tehlikeli bir maddedir.”

‘İSTANBUL 2 NOLU BARONUN ÖDENEĞİ 1 MİLYONDAN 4 MİLYONA ÇIKACAK’

Sağkan, söz konusu düzenlemenin adaletsizliği de beraberinde getireceğine dikkat çekti ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“İstanbul 2 No’lu Baro’nun bugün itibariyle ödeneği 1 milyon 94 bin TL. Kanun teklifi geçerse 4 milyon 435 bin TL olacak. Kayıtlı üye sayısı 2 bin 435. Gaziantep Barosu, İstanbul 2 No’lu Baro’nun biraz üzerinde, 2 bin 644 üyesi var, 2 milyon 284 bin TL ödeneği var. Yani İstanbul 2 No’lu Baro, yaklaşık iki katını alacak. Konya Barosu; 3 bin 197 üyesi var, 3 milyon lira para alıyor. Adana Barosu; 3 bin 877 üyesi var, 3 milyon alıyor. Bursa; 4 bin 800 üyesi var, 4 milyon para alıyor. Yani İstanbul 2 No’lu Baro’dan iki kat olan üye sayısıyla İstanbul 2 No’lunun altında kalıyor. Şimdi bu düzenlemenin adaleti ve eşitliği getirdiğinden nasıl söz edebileceğiz?”

ALT KOMİSYONA ALINMASI TALEBİ

Kanun teklifinin alt komisyona havale edilmesini öneren Erinç Sağkan, “Baroların çok kısa vadede özellikle 2’nci ve 3’üncü maddedeki adli yardım konusunu yönetmelikle çözerek bu konunun yasal bir düzenlemeye yansımadan çözülmesinin sağlanması olacaktır” ifadelerine yer verdi.

‘İSTANBUL BAROSU’NUN 14 MİLYON, İSTANBUL 2 NOLU BARONUN 89 BİN LİRA ADLİ YARDIM İHTİYACI VAR’

Komisyon toplantısında söz alan İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu da adli yardım konusunda mevcut barolarda yaşanan sorunları anlattı ve şunları söyledi:

“Bizim mesela İstanbul Barosu olarak avukata 14 milyon lira ödememiz gerekiyor, geriden geliyoruz. İkinci baronun Türkiye Barolar Birliğine bildirdiği rakamsa 89 bin lira. Yani sadece 89 bin liraya adli yardım faslında ihtiyacı var. İstanbul Barosu’nda 55 bin üye var ve bu 55 bin üyenin 8 binden fazlası adli yardım görevlendirmesine tabiler, sicile kayıtlılar yani. İkinci barodan ise kayıtlı olan üye sayısı sadece 326. Dolayısıyla 16 milyonluk bir kentte sadece 326 tane ikinci baro üyesine bir yeni adli yardım bürosu kurmak hangi saikle böyle bir noktaya geldik diye düşündürüyor.”(HABER MERKEZİ)