Tazminat kararı Yargıtay’dan döndü: Barış Manço'nun ailesinden 'The Best Of Barış Manço' davası

Barış Manço’nun ailesi, sanatçının ölümünün ardından 'The Best Of Barış Manço' albümünü yayınlayan kişileri dava etti. Mahkeme, 4 kişinin tazminat ödemesine karar verirken, Yargıtay kararı hatalı buld

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Barış Manço’nun eşi Lale Manço ve çocukları Doğukan Hazar ve Batıkan Zorbey Manço, usta sanatçının ölümünün ardından 'The Best Of Barış Manço' adlı albümünü piyasaya süren 4 kişiyi, haklarına tecavüz edildiği iddiasıyla dava etti. Ailenin izni olmadan Manço'ya ait şarkıların albümleştirildiğini belirterek Plaksan Plak Sanayii adlı şirketin ve 4 kişinin tazminat ödemesine hükmeden mahkemenin kararı Yargıtay'dan döndü.

Söz konusu şirketle, ismi geçen kişilerin bağlantısının bulunmadığını belirten Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, dosyanın bozulmasına karar vererek dosyayı yerel mahkemeye gönderdi.

TAZMİNAT ÖDENMESİNE KARAR VERİLMİŞTİ

Plaksan Plak Sanayii şirketi, Barış Manço'nun 11 Şubat 1999'da vefat etmesinin hemen ardından 'Gül Pembe', 'Kol Düğmeleri' ve 'Dağlar Dağlar' gibi 36 eserini 3 albümde birleştirip 'The Best Of Barış Manço' adıyla piyasaya sürmüştü. Manço'nun yasal mirasçıları eşi ile iki oğlu ise 4 ay sonra albümün kendilerinden izin alınmadan ve hiçbir bedel ödenmeden çıkarıldığı iddiasıyla Plaksan Plak ve 4 kişi hakkında dava açmıştı. Yine kasetlerde Barış Manço'nun rastgele ve kendisi tarafından onaylanmamış fotoğraflarının da izin alınmadan kullanıldığı öne sürülen dilekçede; plak şirketi ile bu eylemi organize eden diğer davalılar Muammer Akbaş, Salim Akbaş ve Muhammet Ali Akbaş ve Kurban Akbaş'ın Kültür Bakanlığı'na kayıt ve tescil ettirilmeden, bandrolsüz olarak üç kaseti bir kutuya koyup üçü bir arada piyasaya sürdükleri iddia edilmişti.

Dava sonrası bilirkişi raporunda her bir eser için ayrı ayrı en az 500 lira olmak üzere 18 bin lira, toplam 35 bin 700 lira (tazminatlarla birlikte) telif bedeli ödenmesi gerektiği kanaatine varılmıştır" denildi. 

DAVA DOSYASI YARGITAY'A GÖNDERİLDİ

Sabah'tan Atakan Irmak'ın haberine göre, yıllarca süren dava dosyası, Akbaş ailesinin itirazı sonrası Yargıtay'a gönderildi. Akbaş ailesi itirazında söz konusu 'The Best Of Barış Manço' adlı albümün yapımına iştirak etmediklerini, sadece dağıtımını gerçekleştirdiklerini iddia etti.

Kendi isimlerinin habersiz bir şekilde kullanıldığını, bu nedenle davanın reddedilmesini talep edildi. Yargıtay 11. Hukuk Dairesi dosya üzerinde yaptığı incelemede davacıların müziği yayınlayan şirketin Muammer Akbaş, Salim Akbaş ve Muhammet Ali Akbaş ve Kurban Akbaş'a ait olduğunu ispatlayamadığını bu nedenle yerel mahkemenin vermiş olduğu tazminat cezasının hatalı olduğunu belirterek ceza verilmesine yer olmadığına karar verdi.

DAVA YENİDEN GÖRÜLECEK

Dosya, yerel mahkemeye gönderildi. Dava yeniden görülecek.