Tayland'da yarasalarda Sars-CoV-2'ye çok benzeyen yeni bir virüs keşfedildi

Tayland'ın doğusunda yarasalarda, Sars-CoV-2'nin genetik koduyla yüzde 91.5 benzerliğe sahip yeni bir virüs türü tespit edildi. Uzmanlar, bu türün Asya'nın birçok yerinde dolaşımda olabileceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tayland'ın doğusunda bir vahşi yaşam barınağında bulunan yarasalarda, Covid-19 enfeksiyonuna neden olan Sars-CoV-2 virüsünün genetik koduyla yüzde 91.5 benzerliğe sahip yeni bir virüs türü keşfedildi. Bilim insanları, 'RacCS203' adı verilen virüsün Asya'nın birçok yerinde yarasalar yoluyla dolaşımda olabileceği uyarısında bulundu.

Singapur Üniversitesi'nden Lin-Fa Wang liderliğinde çalışan ekip, virüsü at nalı/nalburunlu yarasalarda tespit etti. Nature Communications'da yayınlanan araştırmada, keşfin 4 bin 800 kilometrelik alanda yapıldığı aktarıldı. Bu bölgenin Japonya, Çin ve Tayland'ı kapsadığı kaydedildi.

ÇİN'DE GÖRÜLEN VİRÜSLE 'AKRABA'

RacCS203 adlı virüsün, geçtiğimiz yıl yürütülen çalışmalarda Sars-CoV-2'yle yüzde 93.6 oranında benzerlik gösterdiği tespit edilen 'RmYN02' virüsüyle de 'akraba' olduğu belirtildi.

Daha önce yapılan araştırmalarda, Sars-CoV-2'nin insanları etkilemeye başlamadan önce yarasalar yoluyla dolaşıma girmiş olabileceğine işaret edilmişti. Ocak ayında Covid-19 salgınının kökenini araştırmak üzere Çin'in Wuhan kentine giden Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ekibi, geçtiğimiz günlerde yarasa mağaralarının inceleneceğini duyurdu. Ekip üyelerinden zoolog ve hayvan hastalıkları uzmanı Peter Daszak, Covid-19'un kökenlerine dair genetik izlerin sürülmesi için yarasa mağaralarında araştırma yapılması gerektiğini belirtti. (DIŞ HABERLER)