Tava ciğerinde tavan fiyat 120 TL, menüdeki fiyat 75 TL

Tava ciğerinde tavan fiyat açıklandı ancak esnafın bir kısmı bu rakamı menülerine yansıtmadı. Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Irmak, “Bu, tavan fiyat, siz istediğiniz fiyata satarsınız” dedi.

Google Haberlere Abone ol

Tamer Yavuz

EDİRNE - Edirne'nin meşhur lezzeti olan tava ciğer, geçtiğimiz günlerde tavan fiyatı uygulamasıyla gündem oldu. Tava ciğerin porsiyonunun tavan fiyatı, 120 lira olarak belirlendi. Bazı ciğerciler, 120 lira fiyat tarifesini uygularken bazı ciğerciler ise halen eski tarife olan 75 liraya satış yapmaya devam ediyor.

Tava ciğerinde tavan fiyat 120 lira olarak açıklansa da bazı restoranlar ciğerin porsiyonunu 75 liradan satıyor. 

‘120 LİRAYA SATMAK ZORUNDA DEĞİLSİNİZ’

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sezai Irmak, tarifenin 120 lira olduğunu ama bunu bütün ciğercilerin yansıtmadığını söyledi. Tava ciğerin temel gıda maddesi olmadığını dile getiren Irmak, "Belki de hayatında hiç ciğer yemeden bu dünyadan göçenler var. Sınıflandırma ile ilgili belli şartları taşıyan işletmeler 1. sınıf olabilecek, şartlara göre 2. sınıf, 3. sınıf olarak gidecek. Zaten şu anda da birkaç tarife ile satış yapan var. Yerine göre 75 lira, 90 lira, 100 lira 120 liraya da ciğer yiyebilirsiniz" diye konuştu.

Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Dernek Başkanı Bahri Dinar “Aşağı yukarı 3-4 aydan beri fiyat talebi var arkadaşlarımızın. Hem Ticaret Odası hem de Esnaf ve Sanatkârlar Odası bir araya gelerek bir tarife çıkardılar. Dediler ki, ‘Bundan sonra ciğerin fiyatı 120 lira olacak.’ Ama bu, tavan fiyat. Bunu, 120 liraya satmak mecburiyetinde değilsiniz. 90 liraya ya da 80 liraya da satabilirsiniz. Kendi maliyetlerinize göre ayarlayacaksınız. Aramızda 50 ve üzeri arkadaş çalıştıranlar var ki, bunların giderleri çok fazla. Bizim gibi daha orta ölçekli işletmeler de var. Tabi bu karşılıklı fedakârlık isteyen bir iş. Ben de 90 liraya satıyorum. 95 liraya satan arkadaşlarımız var. Ama 120 liralık tarifeyi kullanan az arkadaşımız var” diye konuştu.

Erdal Akgün, maliyetlerle baş etmekte zorlandığını söyledi. 

‘ELEKTRİK VE DOĞAL GAZ FİYATLARI ESNAFI BOĞAZINA SARILMIŞ DURUMDA’

İşletmeci Erdal Akgün ise ülke ekonomisi açısından gidişatın iyi olmadığını belirterek, “Evime bir parça ekmek götüremiyorum. Tek kuruş kazanamıyoruz. Elektik ve doğal gaz fiyatları esnafın boğazına sarılmış durumda. Bu işe mutlaka bir çare bulunmalı. Doğal gaz, elektrik, ciğer, kıyma fiyatları yükseliyor. Bunların yükselmesiyle bizim ciğere zam yapmamız çare değil. Bu, devleti idare eden insanların çözmesi gereken bir problem. Bir çalışanın maliyeti 16-17 bin lirayı buluyor. Nasıl altından kalkacağız bilmiyorum” şeklinde konuştu.

Restoran müşterilerinden olan Onur Levhacı, ciğer zamlarını normal bulduğunu belirterek, "Ülkede ciddi anlamda bir enflasyon var. Ayrıca asgari ücret arttı. Bu işvereni teknik olarak zor duruma soktu. Dolayısıyla paranın da kıymeti yok. Haklı olarak tavan fiyat açıkladılar” dedi.