TASS: Kabil’e giden Ukrayna tahliye uçağı kaçırıldı

TASS'a konuşan Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı, geçtiğimiz hafta Kabil'e giden tahliye uçağının 'kimliği belirsiz kişiler' tarafından kaçırıldığını söyledi. Bakanlık sözcüsü, iddiaları yalanladı.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rus haber ajansı TASS'ın Ukrayna Dışişleri Bakanlığı'na dayandırdığı haberinde, Afganistan'dan tahliyeler için geçtiğimiz hafta Kabil’e giden Ukrayna uçağının 'kimliği belirsiz kişiler tarafından kaçırıldığı' belirtildi. Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Yevgeny Yenin, tahliye uçağının İran'a götürüldüğünü söyledi. 

Sputnik'in aktardığına göre Yenin, olayın bir hafta önce gerçekleştiğini aktardı. Ancak Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oleg Nikolenko, uçağın kaçırıldığı bilgisini yalanladı.

Yenin, “Geçen hafta salı günü uçağımız bizden çalındı. Ukraynalıları getirmek yerine içinde kimliği bilinmeyen kişilerden oluşan bir grupla İran’a uçtu” ifadelerini kullandı. Yenin’e göre, Kiev’in insanların tahliyesine yönelik gerçekleştirdiği üç girişim de başarısız oldu, zira olası yolcular havalimanına ulaşamadı. Yenin, kaçırıldığını belirttiği uçağın geri alınıp alınamadığına ilişkin bir bilgi vermedi.

Strana.ua sitesi de kaynaklara dayandırdığı haberinde, aslında bu uçakla İran’a yerel iş insanları ve ailelerinin götürüldüğünü, bu kişilerin para ödediği bilgisini aktardı. Siteye konuşan havacılık çevrelerinden kaynaklar bu bilgiyi doğrulayarak, uçakta zengin kişilerin bulunduğunu, döviz, altın ve değerli taşlarla ödeme yaptıklarını, ortada bir uçak kaçırma durumu olmadığını iddia etti. Ayrıca tahliye görevinde yer alan kişilerin durumu bir işe çevirdiği, ödemelerin kayıt dışı olarak gerçekleştiği ileri sürüldü.

'UÇAĞIN KAÇIRILDIĞI BİLGİSİ GERÇEK DEĞİL'

 RBK-Ukrayna ajansının aktardığına göre Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nikolenko, “Kabil’de veya başka bir yerde kaçırılan bir Ukrayna uçağı yok. Bazı basın kuruluşlarında yayılan ve bir uçağın kaçırıldığı bilgisi gerçekle bağdaşmıyor” dedi. Ukrayna’nın vatandaşlarını tahliye etmek için tahsis ettiği tüm uçakların güvenli bir şekilde döndüğünü, düzenlenen üç seferle 256 kişinin yurda getirildiğini söyledi.

Nikolenko, Yenin’in genel olarak tahliye işlemleri için diplomatların ne kadar büyük zorluklarla karşılaştığını anlatmak istediğini belirtti. Nikolenko, “Havalimanının yakınlarında kaosa yakın bir durum olduğu anlaşılmalı. Birçok insan ülkeden ayrılmak için bir fırsat yakalamaya çalışıyor. Gerekli kişilerin gerekli uçağa binmeleri ve ardından güvenli bir şekilde evlerine dönmelerini sağlamak lazımdı. Dışişleri Bakanlığı, Afganistan’daki Ukraynalılarla temas halinde ve tahliyeleri için olası güvenli yollar üzerinde çalışmalar gerçekleştiriyor” ifadelerini kullandı. (Kaynak: Sputnik)