Tasmanya canavarlarını koruma projesi 3 bin pengueni öldürdü

Avustralya'da koruma altındaki Tasmanya canavarlarının bulaşıcı yüz tümörü hastalığına karşı yerleştirildiği bir adada, 3 bin penguen yok oldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avustralya'da nesli tükenmek üzere olan Tasmanya canavarlarının korunması için bir adaya yerleştirilmesi, 3 bine yakın penguenin ölümüne yol açtı. 'Tasmanya şeytanı' olarak da anılan hayvanların bulaşıcı yüz tümörü hastalığından korunmaları için yerleştirildiği Maria Adası'nda, sayıları 10 yıl önce 3 bin civarında olan penguenler tamamen yok oldu.

Proje 2012 yılında, bulaşıcı yüz tümörü hastalığının Tasmanya canavarı nüfusunu doğrudan tehdit ettiği dönemde hayata geçirildi. 2012 ve 2013'te, 116 kilometrekarelik Maria Adası'na bir 'sigorta nüfus' olarak 28 Tasmanya canavarı yerleştirildi. Hayvanların burada hastalıktan izole şekilde üremesi planlanıyordu.

Ancak 2016 yılına gelindiğinde adadaki Tasmanya canavarı nüfusu 100'e yaklaşırken, adanın penguen sakinleri giderek azalmaya başladı. Kuşları korumayı amaçlayan BirdLife Tasmania isimli kuruluşun açıklamasına göre, adada şu an hiç penguen kalmadı. Kurum, Tasmanya canavarlarının adadaki yelkovan kuşlarına da zarar verdiğini, bu kuşların yumurtlama alanlarını olumsuz etkilediğini açıkladı. Adadaki kazların da yumurtalarını korumak için davranış değiştirerek ağaçlarda yumurtlamaya çalıştığı belirtildi. 

BirdLife Tasmania yetkilisi Dr. Eric Woehler "İnsanlar okyanus adalarına ne zaman kasten ya da kazara memelileri getirse, hep aynı sonuç yaşanıyor. Bir veya birden fazla kuş türü üzerinde felaket sonuçlar ortaya çıkıyor. Ulusal bir park olan, bir sığınak olması gereken bir adada 3 bin pengueni kaybetmek büyük bir darbe" dedi. Woehler, "Tasmanya canavarlarının Maria Adası'ndaki kuş faunası üzerinde felaket boyutta bir ekolojik etkiye yol açtığı çok açık" diye konuştu. 

Nesli tükenmekte olan Tasmanya canavarları (Sarcophilus harrisii), yırtıcı bir keseli familyası olan keseli sansargillere mensup. Küçük bir köpek boyutlarında ancak kaslı olan bu hayvanların, dünyadaki en büyük etobur keseliler olduğu düşünülüyor. Geçmiş yıllarda özellikle kümes hayvanlarının korunması için yoğun olarak avlanan bu hayvanlar, bugün sadece Avustralya'nın Tasmanya Adası'nda yaşıyor. 1941'den bu yana koruma altındaki bu hayvanlar, Tasmanya'nın simgelerinden biri haline gelmiş durumda. (DIŞ HABERLER)