Faruk Bildirici yazdı: Tartışma programlarına en çok çıkan isimler

Gazeteci Faruk Bildirici NTV, CNN Türk, Habertürk, Haber Global, A Haber, Halk TV, Tele 1 ve KRT'yi mercek altına alarak tartışma programlarına en çok çıkan isimleri derledi. Birinciliği Türk Medya Ankara Temsilcisi Melik Yiğitel, Takvim Gazetesi Ankara Temsilcisi Zafer Şahin ve eski AK Parti Milletvekili Mehmet Metiner aldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci Faruk Bildirici kişisel web sitesinde kaleme aldığı 'Tartışma Programlarının Değişmeyen Yüzleri Ve Rekortmen İsimler' başlıklı yazısında  NTV, CNN Türk, Habertürk, Haber Global, A Haber, Halk TV, Tele 1, KRT ekranlarındaki tartışma programlarını inceledi. 

Bildirici'nin yazısından bir bölüm şöyle:

Haber televizyonlarındaki tartışma programlarında hep aynı yüzleri görünce dayanamadım. NTV, CNN Türk, Habertürk, Haber Global, A Haber, Halk TV, Tele 1, KRT ekranlarındaki tartışma programlarını dört hafta boyunca izledim. Doğrusu hep birlikte konuşulan, bağırılan, kimi zaman hakarete varan sözler sarfedilen programların hepsini birden izleyebilmek hayli zor oldu benim için. Sinirlerim bozulmadan izlemeyi noktalayabildiğim için şükrediyorum.

Tartışma programlarının analizine “Ekran yıldızları”ndan başlayalım. 11 Ocak- 7 Şubat tarihleri arasında NTV, CNN Türk, Habertürk, Haber Global, A Haber televizyonlarında dört hafta boyunca en çok tartışma programına çıkma sayısında birinciliği Türk Medya Ankara Temsilcisi Melik Yiğitel, Takvim Gazetesi Ankara Temsilcisi Zafer Şahin ve eski AKP Milletvekili Mehmet Metiner aldı. Üçü de bu dört haftalık süre içerisinde tam 10 akşam tartışma programına katıldılar. “Merkez medya” olarak tanımlayabileceğimiz, siyasi iktidara yakın ve AKP ile iyi ilişkiler içinde olmaya dikkat eden bu beş televizyon kanalındaki tartışma programlarına en çok katılanlar listesi, katıldıkları programların yayımlandığı televizyon kanallarıyla birlikte şöyle sıralandı:

Melik Yiğitel        CNNTürk 5 + A Haber 5         = 10

Zafer Şahin         CNN Türk 5 + Global 3 + A Haber 2 = 10

Mehmet Metiner     CNN Türk 6 + A Haber 4          =10

Şaban Sevinç        CNN Türk 9                     =9

Hakan Bayrakçı      CNN Türk 8 + Global 1           = 9

Prof. Dr. İlyas Topsakal Habertürk 5  + A Haber 4         =9

Prof. Dr. Burhanettin Duran NTV 4 + A Haber 4            =8

Mete Yarar           CNN Türk 8                   = 8

Metin Özkan          CNN Türk 4 + A Haber 4         = 8

Doç.Dr.H.Basri Yalçın  CNN Türk 5 + A Haber 2         = 7

Ali Haydar Fırat        CNN Türk 7                   = 7

NTV, CNN Türk, Habertürk, Haber Global, A Haber’deki tartışma programlarına en çok katılanlar arasında Emin Pazarcı (A Haber 5 kez), Nedim Şener (CNN Türk 5 kez), Prof.Dr. Yaşar Hacısalihoğlu (CNN Türk 2- Habertürk 3 = 5 kez), Mustafa Kartoğlu (NTV 1+ Habertürk 3= 4 kez), Hulki Cevizoğlu (CNN Türk 4 kez), Uluç Özülker (CNN Türk 4 kez, Prof.Dr. Mesut Hakkı Caşın (CNN Türk 4 kez), Hadi Özışık (CNN Türk 1+ Habertürk 3 = 4 kez) ve Doğu Perinçek gibi isimler de (CNN Türk 1+Habertürk 3 = 4 kez) yer aldı. 

ELEŞTİREL KANALLAR EKLENİNCE BİRİNCİ GÜRKAN HACIR

Aslında Halk TV, Tele 1 ve KRT gibi eleştirel kanallardaki programlara katılan isimler NTV, CNN Türk, Habertürk, Haber Global, A Haber ekranlarında görünmüyor. Ama Gürkan Hacır, Necdet Saraç, İsmail Saymaz, Elfin Tataroğlu, Fikret Bila, Barış Yarkadaş, Ömer Lütfü Avşar, Deniz Zeyrek, Prof. Dr. Barış Doster, iktidara muhalif veya eleştirel yaklaşan isimlere konulan gizli ambargoyu delebilen ender isimlerden. Bu isimler zaman zaman NTV, CNN Türk, Habertürk, Haber Global’de programlara davet edilebiliyorlar.

Halk TV, Tele 1 ve KRT’deki tartışma programlarını da eklersek, 11 Ocak- 7 Şubat tarihleri arasında sekiz haber kanalında en çok ekrana çıkma birinciliğini gazeteci Gürkan Hacır’a vermek gerekiyor. İsmail Saymaz, Barış Yarkadaş ve Elfin Tataroğlu ile birlikte KRT’de program yapan Gürkan Hacır, izlediğim dört hafta içerisinde tam 11 akşam ekranlardaydı.

Ağırlıklı olarak Halk Tv, Tele 1 ve KRT’de de tartışma programlarına katılan ama NTV, CNN Türk, Habertürk ve Haber Global ekranlarında da en çok görülen isimler de şöyle:

Gürkan Hacır   Habertürk 6 +Global 1 +KRT 4         = 11 kez

Necdet Saraç    CNN Türk 4 + Global 2 +Halk TV 2- TELE 1= 9 kez

İsmail Saymaz      Habertürk 3 + KRT 4             = 7 kez

Elfin Tataroğlu      Habertürk 2 + KRT 5             = 7 kez

Fikret Bila          Habertürk 1 + Halk TV 2 + TELE1 4 = 7 kez

Barış Yarkadaş      Global 1+ KRT 4                = 5 kez

Ömer Lütfü Avşar   CNN Türk 3 + Halk TV 1 +TELE 1  = 5 kez

Deniz Zeyrek       Habertürk 3 +TELE 1              = 4 kez

Prof. Dr. Barış Doster NTV 2 + Habertürk 1+ TELE 1      = 4 kez

Bu listede yer almamakla birlikte gazeteci Mustafa Balbay da tartışma programlarına en çok katılanlardan biri. İzlediğim dört hafta boyunca Balbay, dört kez sunucu, dört kez de konuk olarak toplam sekiz kez Tele 1 ekranlarında göründü.

YAZININ TAMAMI