Tarım Bakanı: Yeterli ayçiçek yağı stoku var

Ayçiçek yağı fiyatlarına önümüzdeki günlerde büyük oranlarda zam geleceği haberleri üzerine marketlerde yağ izdihamı olurken, Tarım Bakanı Kirişçi bu sabah açıklama yaptı: Gerekli tedbirler alındı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye geçen yılki 1.1 milyar dolarlık ayçiçeği yağı ithalatının yüzde 80'ini Rusya ve Ukrayna'dan yaptı. Ancak Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı nedeniyle Türkiye'nin yılda 650 bin ton ham ayçiçeği yağı ithal ettiği pazarlar kapanmış oldu. Bu tablo nedeniyle önümüzdeki aylarda hem ürün temininde zorluklar yaşanacağı hem de fiyatların büyük oranda artacağı belirtiliyor.

Zam gelmeden yağ almak isteyenler dün bazı marketlerde izdihama neden olurken, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci bu sabah erken saatlerde sosyal medya hesabından açıklama yaparak, piyasayı sakinleştirmeye çalıştı.

Bazı gıda maddelerinde yeterli gıda stoku bulunmadığı iddialarının doğru olmadığını öne süren Kirişçi, "Ayçiçek yağı gibi temel gıda ürünlerinde yeterli stok bulunmadığı yönünde paylaşılan bilgiler doğru değildir. Gerekli tedbirler alınmıştır. Ülkemizin yeterli miktarda ayçiçek yağı stoku bulunmaktadır. Asılsız iddialara itibar etmeyin. Endişe edilecek bir durum söz konusu değildir" paylaşımını yaptı.

BAKANLIK: ÜRETİMİMİZ YÜZDE 17 ARTTI

Kirişci, paylaşımında Tarım ve Orman Bakanlığı'nın şu açıklamasına da yer verdi: "Bazı basın yayın kuruluşlarında ve sosyal medyada, Rusya-Ukrayna arasında yaşanan krizin gıda piyasalarında arz eksikliğine yol açarak ayçiçek yağı gibi temel gıda ürünlerinde yeterli stok bulunmadığı ve bu nedenle piyasa fiyatlarının arttığına yönelik gerçeği yansıtmayan spekülasyonlara yer verildiği görülmüştür. 

Ülkemizde ayçiçeği üretiminde son yıllarda önemli artışlar yaşanmıştır. Toplam ayçiçeği üretimimiz 2021 yılında bir önceki yıla göre, yüzde 17 artmıştır. Ayçiçeği üretimindeki son yıllardaki artışa rağmen yurt içindeki tüketimin artması ve salgın koşullarında artan talep nedeniyle ihtiyacımızın bir kısmı ithalat yoluyla karşılanmaktadır." 

'ALTERNATİF YAĞ ÇEŞİTLERİ İÇİN ÇALIŞMA YAPILIYOR'

Açıklamada ayrıca alternatif ülkeler ve alternatif yağ çeşitleri için gerekli çalışmaların yapıldığı da vurgulandı. Ayçiçeği yağı ihracatının durdurularak, mevcut stokların yurt içi tüketimi karşılayacak şekilde yönetilmesinin sağlandığı ifade edilen açıklamada, "Bununla birlikte ülke genelindeki mevcut yağış durumu, ayçiçeği ve kanola gibi yağlı tohumlu bitkilerin üretimine olumlu yansımaktadır. Bu çerçevede, Çukurova Bölgesi'nde başlayacak ilk hasada kadar gerekli her türlü planlama yapılmıştır. Ülkemizin 1-1,5 aylık tüketimimize ancak yetecek kadar ayçiçek tohumu ve yağı stoku bulunduğu iddiaları tamamıyla gerçek dışıdır. Gerek üretimimiz gerek sektörün tedarikleri ve devir stoklarımız dikkate alındığında ülkemizin yeterli miktarda ayçiçeği yağı stoku bulunmaktadır" denildi. (EKONOMİ SERVİSİ)