Tarihi Kalamar Koyu’nda imar planı değişti: Yeşil alan iptal edildi

Antalya’nın Kaş ilçesi Kalkan- Kalamar Koyu’nda yer alan ve geçtiğimiz sene Kaş Belediyesi tarafından park ve yeşil alan ilan edilen plan iptal edildi.

Google Haberlere Abone ol

Selçuk Arslan

BODRUM - Kaş Belediye Meclisi tartışmalı bir karara imza attı. Geçtiğimiz hafta toplanan Kaş Belediye Meclisi, Kalkan- Kalamar koyunda imar dışındaki tarımsal alanda kıyı yasası ihlal edilerek inşa edildiği iddiasıyla yargıya taşınan villalar bölgesinde bulunan yeşil alan ve park planını iptal etti. Geçtiğimiz sene park ve yeşil alan olarak planlanan söz konusu koy rekreatif alana dönüştürüldü. Meclis'te oy çokluğuyla alınan karar ilçede tepkiyle karşılandı. Çevreciler ve CHP’li meclis üyeleri karara karşı çıktı.  

Söz konusu koyun rekratif alan ilan edilmesi AK Parti ve MHP’nin oylarıyla kabul edilirken CHP ve İyi Partili meclis üyeleri karara şerh koydu. Alınan bu kararla söz konusu koyda yetki, kaçak yapıldığı iddia edilen ve yargıya taşınan villa ile arsa sahiplerine geçmiş oldu. Kararın Antalya Büyükşehir’de kabul edilmesi halinde o koyda lük restoran ve Beach Club yapılacak.

Kararı değerlendiren CHP Kaş Belediye Meclis Üyesi ve grup sözcüsü Meral Çiyan Şenerdi, sahil ve yürüyüş yolunun halka kapatılacağını söyledi. Şenerdi, “Kalkan-Kalamar Koyu kıyı kenar çizgisinin ilk 50 metresinin ve ilk 50 metre ile ikinci 50 metre arasında yer alan 7 metrelik yaya yolunun imar planında 'rekreatif alan2 olarak işaretlenmesine dair imar komisyonu kararı oy çokluğu ile kabul edildi. CHP ve İYİ Parti meclis üyelerinin, buranın rekreatif alan yapılması halinde halkın kıyıya, denize serbestçe giremeyeceğini, hatta yürüyemeyeceğini, kayalıklara oturup olta ile balık bile tutamayacağını, velhasıl denizden, kıyıdan ücretsiz olarak yararlanamayacağını, girişi paralı Beach Clup tarzı tesisler ve denize uzanan sair maksatlı iskelelerin, güneşlenme teraslarının yapılabileceğini, yaya yolunun da kaldırılmasıyla halkın denizle bağlantısının kopacağını tekrar tekrar anlatmaları işe yaramadı” dedi.

Dayanışma çağrısında bulunan Şenerdi, “AKP'li İmar Komisyonu başkanı bu vurgulu 'neden' sorumuza karşılık, "Buraya marina yapılacağının duyumunu aldık, Kalkan'ın da marinaya ihtiyacı var, onun için rekreatif alan ilan edilmesine onay verdik" derken MHP'li imar komisyonu üyesi 'Bir bakın Göcek'e, diğer yerlere; ne güzel paralı plajlar var, düzenli, temiz... Burası da öyle olsa fena mı olur? Zaten burada kim denize giriyor ki halktan... Zaten parasız plaj kaldı mı ki... vb' gibi bir takım sorularla oyunu savunmaya çalıştı. Belediye Başkanı da, 'Bunun Büyükşehir Meclis ayağı var, oraya gidecek, mahkeme imkanı var...' diyerek 'yolu' gösterdi, sağ olsun. Kaş için üzgünüm ama umutsuz değilim. Halkın hakkının korunması için siyasi ve yasal mücadelemiz sonuna kadar sürecek. Herkesi bu yolda dayanışmaya çağırıyorum” ifadelerini kullandı.

Söz konusu koyda yaklaşık 10 yıl önce imar dışındaki tarımsal alanda kıyı yasası ihlal edilerek villalar inşa edilmiş ve satılmıştı. Daha sonra Kaş belediyesi konuyu yargıya taşımış ve villaların yıkımını istemişti. Tarım alanlarına yapılan villalar resmi kayıtlarda kümes olarak gösterilmişti. Bölgede bulunan bir çok villa imar affından yararlanarak resmiyet kazanmıştı. 

Etiketler Kalamar Koyu Kaş