Tarihi Hasanpaşa Gazhanesi 'Müze Gazhane' adıyla yeniden açıldı

Kadıköy'deki tarihi Hasanpaşa Gazhanesi, restorasyon çalışmalarının ardından 'Müze Gazhane' ismiyle yeniden hizmete açıldı. Açılış törenine İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da katıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Kadıköy'deki tarihi Hasanpaşa Gazhanesi’ni, 1,5 yıllık bir çalışmanın ardından, “Müze Gazhane” adıyla hizmete açtı. Açılış programına katılan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Burasıyla aynı kaderi paylaşan ve âtıl durumda olan Yedikule Gazhanesi’nde de restorasyon çalışmalarına başladığımızı ve orada da sizi, İstanbulluları, yine çok değerli bir kültür-sanat alanıyla, müze alanıyla buluşturacağımızı da İstanbullulara müjdelemek istiyorum” dedi.

Türkiye'nin en önemli endüstriyel kültür miraslarından biri olan Kadıköy'deki tarihi Hasanpaşa Gazhanesi, İstanbul'da 1800’lü yıllarda peş peşe kurulan 4 gazhaneden birisi. 112 yıl boyunca Kadıköy ve çevresine havagazı sağlayan 32 bin metrekarelik Hasanpaşa Gazhanesi ile ilgili 1998-2001 yılları arasında İTÜ tarafından hazırlanan restorasyon dosyası, Koruma Kurulu tarafından 2014'te onaylandı. Proje, önceki İBB yönetimi tarafından 8 Ocak 2014 tarihinde ihale edildi. 7 Mart 2014 tarihinde başlayan çalışmaların 2019 yılında tamamlaması planlandı. Ancak çalışmalar, çeşitli nedenlerle süresinde sonuçlandırılamadı. Ekrem İmamoğlu ve ekibinin iş başı yapmasının ardından yeniden çalışmaların başlatıldığı Hasanpaşa Gazhanesi, 2 yıllık bir çalışmanın ardından “Müze Gazhane” adıyla hizmete açıldı.

KÜLTÜR-SANAT ETKİNLİKLERİ BAŞLADI

Bünyesinde 6 sergi/müze salonu, 2 tiyatro/konser salonu, performans stüdyoları kütüphane, İstanbul Kitapçısı, 3 yeme içme alanı, atölyeler, ortak çalışma alanları ve kapalı otoparkı barındıran Müze Gazhane'nin açılışı dün akşam gerçekleşti. Açılışta İmamoğlu’na, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı ile Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel de eşlik etti.

Açılışta, sırasıyla İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu birer konuşma yaptı.

ODABAŞI: BİR HASRET BİTİYOR

Kadıköy Belediye Başkanı Odabaşı, “Bugün burada, bir hasret bitiyor. Bugün burada, Gazhane ile Kadıköylü, Gazhane ile İstanbullu kucaklaşıyor. Yaklaşık 30 yıl süren bir mücadele bugün; direnenlerin, üretenlerin, bilime ve sanata inananların zaferiyle taçlanıyor. Bugün burada, Kadıköy’ü var eden değerlerine bir yenisini daha ekliyoruz. Daha doğrusu, hafızayı güncelleyip, yeniden dağarcığımızdaki yerine teslim ediyoruz” diye konuştu.

İMAMOĞLU: GAZHANE, BUNDAN BÖYLE SANATA VE BİLİME IŞIK OLACAK

İBB Başkanı İmamoğlu “130 yıllık bu endüstri mirasımızın bu güzel başlangıcını, Müze Gazhane’yi, kültür-sanat yaşamına katmanın keyfini ve gururunu yaşıyoruz" dedi. Yıllar boyu İstanbul'a enerji veren ve ışık olan Hasanpaşa Gazhanesi’nin bundan böyle kültüre, sanata ve bilime ışık olacağını anlatan İmamoğlu, Gazhane'nin dönüşüm sürecinde önemli mücadeleler verildiğini vurguladı. Projeyi başlatan eski İBB Başkanı merhum Kadir Topbaş’ı da anan İmamoğlu, “Bu süreci başlatmasından dolayı, rahmetli Topbaş'a da teşekkür ediyorum. Daha sonrasında göreve geldiğimizde, kaba inşaatı büyük oranda tamamlanmış olan ve açıkçası süreci belirsiz halde bulduğumuz o dönemin genelde yaşadığımız, bütçe ve imalat dengesi sıkıntısını da kısa sürede aşarak, işi hızlandırdık. Ve gerçekten değerli bir yeni vizyonla ve planlamayla Hasanpaşa Gazhanesi'ni, bugün gördüğünüz kültür, sanat ve bilim kampüsüne dönüştürdük” dedi.

'ÇAĞDAŞ ALANLARI İSTANBULLULAR İLE BULUŞTURACAĞIZ'

Kampüs içinde yer alacak birimleri ayrıntılarıyla paylaşan İmamoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dünyanın farklı yerlerinde gerçekten başarılı bazı merkezlerden de ilham alıyoruz. Dünyanın ve ülkemizin değerli sanatçı ve tasarımcılarıyla özellikle iş birlikleri yaparak, faaliyetlerimizi zenginleştirip, geliştireceğiz. Farklı disiplinlerle bir arada çalışmaya imkân veren 32 bin metrekarelik bu kampüsün, yeni bir sanatsal merkez haline geleceğini şimdiden bütün İstanbullulara müjdelemek istiyorum. Bir başka mutlu haber daha vermek isterim: Burasıyla aynı kaderi paylaşan ve âtıl durumda olan Yedikule Gazhanesi’nde de restorasyon çalışmalarına başladığımızı ve orada da sizi, İstanbulluları yine çok değerli bir kültür-sanat alanıyla, müze alanıyla buluşturacağımızı da İstanbullulara müjdelemek istiyorum. Bu projelerimize ek olarak, Haliç Tersanesi’nde, Feshane'de, mülkiyetini alarak İBB bünyesine kattığımız Bulgur Palas'ta ve restorasyonunu tamamlamak üzere olduğumuz Yerebatan Sarnıcı’nda günün ihtiyaçlarını dikkate alarak, çağdaş kültür-sanat alanları yaratarak İstanbullularla buluşturacağız.” 

Konuşmaların ardından gökyüzünde ışık gösterisi yapıldı. (ANKA)