Tarihi hamamın zemini ve çatısı çöktü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 12 Mayıs 2011'de açılışı gerçekleştirilen tarihi hamamın bakımsızlıktan ötürü zemini ve çatısı çöktü.

Google Haberlere Abone ol

Deniz Çil

EDİRNE - Edirne’nin Keşan ilçesinde, 16. yüzyılın başlarında inşa edilen ve Osmanlı döneminin önemli eserlerinden biri olan tarihi hamam bakımsızlıktan harabeye döndü. Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü bünyesinde bulunan tarihi hamamın bakımsızlıktan ötürü içerisindeki zeminin ve çatısının çöktüğü görüldü.

RESTORASYON ÇALIŞMASI YAPILMADI

12 Mayıs 2011 tarihinde toplu açılış töreni çerçevesinde, Edirne’ye gelen dönemin Başbakanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Keşan’daki tarihi hamamın da içerisinde bulunduğu 44 tesisinin açılışı gerçekleştirildi.

2011 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hamamın koruma altına alınması ve gerekli restorasyon çalışmalarının yapılması için talimat verilmişti. Tarihi hamamın açılışının üzerinden 10 yıllık bir zaman geçmesine rağmen halen restorasyon çalışması başlamadı.

Tarihi hamam, uyarıcı madde kullananların meskeni haline geldi.

Tarihi hamamın bakımsızlıktan ötürü zemini ve çatısı çöktü.

'TARİHİ HAMAM KADERİNE TERK EDİLMİŞ'

Tarihi hamamın durumuyla ilgili konuşan Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç, “Hamam, Osmanlı kimliğinin nadide eserlerinden biridir. Ancak bu tarihi yapılar harabeye dönüyor ve yok olup gidiyor. Keşan’daki tarihi hamam da kaderine terk edilmiş. Atalarımızın bıraktığı mirasa yeterince sahip çıkılamıyor. Yurt dışında bu hamamlar müze olarak kullanılıyor.”

'RESTORASYONU MALİYETLİ DEĞİL'

Tarihi hamamın yeniden restore edilmesi gerektiğini belirten Beksaç, şu ifadeleri kullandı: “Restorasyon çalışması çok maliyetli bir iş değil. Bu tür tarihi yapılarda maliyete bakılmaması gerekiyor. Bu yapılar dünya mirasıdır ve Osmanlı-Türk varlığının ana sembollerinden biridir. Atalarımızın bıraktığı mirasa sahip çıkılması gerekiyor."

.