Tarihi eser operasyonu: Yıldız Sarayı Kütüphanesi'nden çalınan üç kitap bulundu

İstanbul'da yapılan operasyonlarda, Yıldız Sarayı Kütüphanesi'nden çalınan kitaplar ve Şehzade Mehmet Burhanettin Efendi’ye ait el yazması kartpostallar da dahil 773 tarihi eser bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- İstanbul’un Beşiktaş, Beykoz, Beyoğlu ve Küçükçekmece ilçelerinde düzenlenen operasyonlarda Yıldız Sarayı Kütüphanesi’nden çalınan kitaplarla Şehzade Mehmet Burhanettin Efendi’ye ait el yazılı ve imzalı kartpostallar, sikke ve çeşitli objelerin de yer aldığı 773 tarihi eser bulundu.

İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Darülfünun Kütüphanesi damgalı ve Yıldız Sarayı Kütüphanesi'nden kaybolan kitaplarla II. Abdülhamid Han'ın oğlu Şehzade Mehmet Burhanettin Efendi'ye ait el yazılı ve imzalı kartpostalların izini süren İstanbul Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele ekipleri, el yazması eseri saklayan şüphelileri takibe aldı.

Anka'nın haberine göre, 27 Şubat ve 1 Mart'ta yürütülen saha ve istihbari çalışmaların ardından, Beşiktaş, Beykoz, Beyoğlu ve Küçükçekmece ilçelerindeki adreslerde, Osmanlı, Yunan, Roma ve Bizans dönemlerine ait tarihi eserler olduğunu tespit edildi. Belirlenen adreslere yönelik operasyonlarda 5 şüpheli gözaltına alındı.

Şüphelilerin adreslerinde yapılan aramalarda II. Abdülhamid Han'ın oğlu Şehzade Mehmet Burhanettin Efendi'ye ait 51 adet el yazılı ve imzalı kartpostal, Darülfünun Kütüphanesi damgalı ve Yıldız Sarayı Kütüphanesi'nden çalınan 3 kitap, çeşitli form ve ebatlarda 81 yüzük, 19'uncu yüzyıla ait 257 noter evrakı, 327 eser/obje ve 54 sikke olmak üzere tarihi eser niteliğinde olduğu düşünülen toplam 773 parça bulundu.

Operasyonun kapsamında gözaltına alınan 5 şüpheli sorgulanmak üzere emniyete götürüldü. Tarihi eser kaçakçıları hakkında '2863 Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ve 5607 Sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'na muhalefet' suçlarından adli soruşturma başlatıldığı belirtildi. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)