Tarihi cami onarılamadı, cemaat mağdur oldu

Urfa’da, depremde hasar gördüğü için kapatılan tarihi Narıncı Camii için güçlendirme çalışmaları henüz başlamadı. Bölge halkı, caminin kapalı olmasından kaynaklı mağdur olduğunu söylüyor.

Narıncı Camii
Google Haberlere Abone ol

Fatma Keber

URFA - Eyyübiye ilçesinde bulunan ve 1967 yılında yapılan Narıncı Camii, Maraş merkezli depremlerde hasar gördüğü gerekçesiyle kapatıldı.

Orta hasarlı olduğu belirlenen tarihi caminin kapıları, depremlerin üzerinden yaklaşık 6 ay geçmesine rağmen hala açılmadı. Caminin avlusunda ibadet etmek zorunda kaldığını söyleyen bölge halkı, uzak yerlere gitmekten şikayetçi olduğunu söyledi.

Narıncı Camii'nin kapısında kapalı olduğunda dair ibare asıldı. 

‘HİÇBİR YETKİLİ İLGİLENMİYOR’

İş yerlerinden uzak olan camilere gidip ibadetlerini gerçekleştiren esnaf ise durumun kendilerini mağdur ettiğini belirtti. Yaşanan mağduriyetin giderilmesi için gerekli mercilere başvurduğunu söyleyen Mehmet Çadırcı; “Narıncı Camii, depremden bu yana halka hizmet veremiyor, kapalı bir şekilde duruyor. Hiçbir yetkili ilgilenmiyor. Halk bu durumdan çok şikayetçi, insanlar namazlarını dışarıda kılıyorlar. Hasan Paşa Camiisi de depremden bu yana kapalı bir şekilde duruyor. Yetkililer bakmadı bile” dedi.   

Cami civarında esnaflık yapan Mustafa Açar da hasarlı olmasına rağmen caminin avlusunda namaz kıldıklarını aktardı. Açar, “Şu an namaz kılacak ibadethanemiz bulunmuyor. Caminin kapısının önünde namaz kalıyoruz” diye konuştu.

Narıncı Camii hocası Murat Öncel, caminin durumuna ilişkin şu bilgileri verdi: “Depremden bir ay sonra kapatıldı. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nden geldiler, hasar tespiti yaptılar. ‘Orta hasarlı’ dediler. O günden bugüne, yapılması için bekliyoruz. Herhangi bir güçlendirme çalışması yapılmadı. Bu yüzden avluda namazlarımızı kılıyoruz.”

Bölge halkı, cami kapalı olduğu için kapının önünde ve avluda namaz kılıyor. 

‘İHALE SÜREÇLERİ BİRAZ UZUN SÜRÜYOR’

Öte yandan ulaşmaya çalıştığımız yetkililer sorularımıza cevap vermezken camiye ilişkin yetki karmaşası söz konusu.

Diyanet Sendikası Urfa Şube Başkan Vekili Yusuf Denizhan konuyla ilgili şunları aktardı: “Depremden sonra ibadet alanı zarar gördü. Kaymakamlık ve valilik tarafından ibadet alanı kapatıldı. Küçük mescit açıldı. Sadece bununla alakalı vakıflar ile yazışmalarımız yapıldı. Urfa'da Eyyübiye bölgesinde tarihi camiler fazlasıyla var, ihaleleri yapılıyor bu camilerin. Mesela Ulu Camii’nde çalışmalar başlatıldı. Dergah Camisi’nin minareleri yapıldı. Tarihi camiler olduğu için biraz detaylı işlemleri olabiliyor. Tarihi camilerde normal bir işlem yapılamıyor. Mimarlar ve mühendisler tarafından inceleniyor. Onay verildikten sonra işlem yapılıyor. Balıklıgöl civarında bulunan Hasanpaşa Camii de hem depremden hem de selden etkilendi. Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile yaptığımız en son yazışmalarda sürecin başladığını bildirdiler. İhale süreçleri biraz uzun sürüyor.”