Tarihi Ankara Garı yerleşkesini özelleştiren planlar iptal edildi

Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin açtığı davada tarihi Ankara Garı yerleşkesini özelleştiren planların iptaline karar verildi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Cumhuriyet’in simge kamusal alanlarından olan tarihi Ankara Garı yerleşkesi önce ikiyi bölünmüş, Ankara Medipol Üniversitesine tahsis edilmiş ve plan değişikliği ile alan “özel üniversite” alanı ilan edilmişti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kurucu olduğu vakıf tarafından kurulan Ankara Medipol Üniversitesi için Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan imar plan değişikliği ve  plan değişikliğini Mimarlar Odası Ankara Şubesi yargıya taşımış, Ankara 9’uncu İdare Mahkemesi davayı reddetmişti. Mimarlar mahkemenin verdiği ret kararını Ankara Bölge İdare Mahkemesi'ne taşıdı. Ankara Bölge İdare Mahkemesi 9’uncu İdare Mahkemesi'nin ret kararını kaldırdı ve  davayı esastan görüşerek planları iptal etti.

‘YARGI DUR DEDİ’

Kararı değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın Ankara Tarihi Tren Garı’nı ikiye bölerek özel üniversite ile birlikte özel hastane yapmak isteyen Sağlık Bakanının kurucu olduğu vakıfın planlarına yargı dur dedi. Kamusal alanı özelleştiren, tarihi dokuyu korumayan, ulaşım sorunu yaratacak plan değişikliğinde yargı bir kez daha, Ankara Garında yapılacak tek şey onun korunmasıdır diyerek planları iptal etti” diye konuştu.

Mahkemenin kararının olumlu olduğunu vurgulayan Candan, “Bu kararda bir kez daha Ankara kentine planlama süreçleri ile yapılan ihanetler, liyakatsizlik, iş bilmezlik, kamusal alanın peşkeş çekilmesi, bilim ve teknik bilmezlik, Cumhuriyet değerlerine düşmanlık ortaya çıkmıştır. Cumhuriyet değerlerini  ve kamusal mekanları korumaya, bilimin rehberliğinde sağlıklı kentleşme mücadelemize devam edeceğiz” dedi.

GAR SAHASI ÖZEL ÜNİVERSİTE ALANINA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 06 Ağustos 2018’deki imar planı değişikliği ile TCDD Gar Sahası olarak bilinen alan, "Özel Üniversite Alanı"na dönüştürüldü. Alan, Ankara Medipol Üniversitesi'ne tahsis edildi.