Tanal: Berberoğlu kararı yanlış mahkemeye gitti

CHP'li Mahmut Tanal, Anayasa Mahkemesi'nin Enis Berberoğlu ile ilgili 'hak ihlali' kararının İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi yerine istinaf mahkemesine gönderilmesi gerektiğini söyledi. Tanal, 14. Ağır Ceza'nın kararını istinafın kaldırdığını ardından Yargıtay ve AYM süreci yaşandığını hatırlattı ve "Karar yok hükmündedir" dedi.

CHP Milletvekili Mahmut Tanal, TBMM'de konuştu.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Milletvekili Mahmut Tanal, Anayasa Mahkemesi'nin Enis Berberoğlu’na ilişkin verdiği hak ihlali kararının İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesinin yanlış olduğunu savundu.

TBMM’de konuşan Tanal, Berberoğlu kararının 14. Ağır Ceza Mahkemesi yerine yerel mahkemenin “25 yıl hapis cezası” kararını ortadan kaldıran İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2'nci Ceza Dairesi’ne gönderilmesi gerektiğini anlattı.

AYM’nin kararının CMK 304. maddenin 2. fıkrasına rağmen yanlış mahkemeye gittiğini söyleyen Tanal şunları anlattı:

“İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemes’inin ek kararının birinci paragrafında diyor ki ‘Mahkememizin 14/6/2017 tarihli 2016/205 esas, 2017/97 sayılı kararı hükümlü Kadri Enis Berberoğlu hakkında 25 yıl hapis cezasına karşı istinaf yoluna başvurulmak üzere İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2'nci Ceza Dairesine gönderilmiştir.’ İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, 25 yıl ceza verdikten sonra bu karara Enis Berberoğlu itiraz ediyor, İstanbul Bölge Adliyesi 2'nci Ceza Dairesi’ne gidiyor. 2. Ceza Dairesi’nin dosya numarası 2017/275 esas, 2018/287 kararla diyor ki: ‘Ey, İstanbul 14'ncü Ağır Ceza Mahkemesi, senin verdiğin bu karar yanlıştır. Ben senin bu kararını bozuyorum, ortadan kaldırıyorum, 25 yıl ceza vermiyorum, senin verdiğin bu kararı ben iptal ediyorum.’ İptal ettikten sonra, kaldırdıktan sonra 5 yıl 10 ay hapis cezası veriyor.

Bu kararın da temyiz edilmesi üzerine Berberoğlu dosyasını esastan inceleyen Yargıtay 16. Ceza Dairesi, istinaf mahkemesinin Berberoğlu’na 5 yıl 10 ay hapis cezası vermesi yönündeki kararını onadı. Bu karar bu şekilde onaylandıktan sonra kesinleşiyor. Enis Berberoğlu bu karara karşı bireysel başvuru hakkını kullanarak Anayasa Mahkemesi’ne gidiyor. Anayasa Mahkemesi de ‘İstinaf mahkemesinin verdiği karar: 1) Anayasa'nın 19'uncu maddesini, kişi hürriyeti ve güvenliğini ihlal etmiştir. 2) Anayasa'nın 67'nci maddesindeki siyasi faaliyette bulunma hakkı ihlal edilmiştir’ diyor.”

'GÖREVLİ VE YETKİLİ DEĞİL'

Tanal, Anayasa Mahkemesi’nin Enis Berberoğlu hakkında verdiği ‘hak ihlali’ kararının görüşülmesi gereken mahkemenin 5 yıl 10 ay hapis cezasına hükmeden İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi olduğunu belirtti ve "Görevli ve yetkili olmayan bir mahkemenin verdiği karar yok hükmündedir" dedi. (HABER MERKEZİ)