'Tam kapanma'da ev içi şiddet: ‘Gelincik Merkezi’ 7/24 destek verecek

Salgın tedbirleri kapsamında 17 gün sürecek 'tam kapanma' ev içi şiddeti arttırma riski de taşıyor. Şiddete maruz kalan kadınlar Ankara Barosu Gelincik Merkezi’ne 7 gün 24 saat telefonla ulaşabilecek.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Tüm dünyadaki çalışmalar korona virüsü salgınında kadınların durumunun daha da kötüleştiğini, özellikle “kapanma” süreçlerinin kadın ve kız çocuklarına yönelik şiddeti arttırdığını gösteriyor. Salgın tedbirleri kapsamında 17 gün sürecek “tam kapanma” döneminde Ankara Barosu Gelincik Merkezi hukuki destek için başvuru merkezlerinden biri olacak.

7/24 TELEFON NÖBETİ

6284 sayılı (Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Yasa) yasa kapsamında, merkeze başvuran kadınlar için ekonomik kriterlere bakılmaksızın avukat ataması yapıldığını belirten Ankara Barosu Gelincik Merkezi’nin Divan üyelerinden Avukat Berrin Yaşin, ancak bunun kapanma sonrası mümkün olacağını belirtti. Yaşin “Görevli memurlarımız da tam kapanmaya dâhil edildi. Ancak merkezimizin telefonu 24 saat açık olacak, arayanlara destek olmaya telefon nöbeti tutarak devam edeceğiz" dedi.

‘FARKLI İLLERDEKİ BAROLARLA İLETİŞİME DE GEÇİYORUZ’

Avukat ataması hizmetinin kapanma sonrasına ertelenmesine rağmen telefon nöbetinin devam edeceğine dikkat çeken Yaşin, “Normalde avukat atamalarını sadece Ankara için yapabiliyoruz. Fakat telefon nöbetlerimizde Türkiye’nin her yerinden arayabiliyorlar. Zaman zaman onlara biz avukat atayamasak bile başvurunun özelliğine göre oradaki baroyla iletişime geçip adli yardım birimi üzerinden avukat atanmasını sağlayabiliyoruz. Barolara yönlendiriyoruz ya da oradaki karakolu arıyoruz. Telefon üzerinden yapabileceğimiz her işlemi yapmaya çalışıyoruz” dedi.

‘KADINLAR KENDİLERİNİ YALNIZ HİSSETMESİNLER’

Uzayan kapanmaların kadınlar için mağduriyet yarattığını vurgulayan Avukat Berrin Yaşin, hukuki ortamın oluşturulması için gerekli esneklik olduğu anda başvuranlar için avukat atamasının yapılacağını belirterek çözüm arayışı içinde olduklarını ifade etti. Yaşin, “Ankara Barosu Gelincik Merkezi olarak bu işi, gerçekten büyük bir hevesle, gönülden yapan kişilerle yürütüyoruz. Elimizden geldiğince kadınların yanında oluyoruz ve olmaya da devam edeceğiz. Kendilerini yalnız hissetmesinler, merkezimiz imkânları ölçüsünde daima yanlarında olacak” dedi.

GELİNCİK MERKEZİ NEDİR?

Gelincik Merkezi; Ankara Barosu tarafından 2 Nisan 2011'de hayata geçirilmiş bir proje. Merkez fiziksel, psikolojik, ekonomik ve cinsel şiddete maruz kalan kadın, çocuk ve LGBTİ bireylerin uğradıkları şiddet ile ilgili özel eğitim almış, konusunda uzman rehber avukatlar ve gönüllü avukatlardan oluşuyor. Gerektiğinde 6284 sayılı yasa, kapsamında tedbirler alması için avukata yetki veriyor ya da kişi boşanmak istiyorsa, nafaka, velayet, tazminat gibi konularda da görev veriyor. Bu aşamada başvuran kişiye gereken tüm hukuki desteği sağlıyor, ücretsiz avukat ataması yapıyor. Ceza davalarında ise baro adına davaya katılma taleplerinde bulunur ve gözlemci olarak takip ediyor.

Ankara Barosu Gelincik Merkezi'ne 444 43 06 numaralı telefon ve [email protected] mail adresinden ulaşılabiliyor.