Taliban'dan Biden'a: Askerleri çekmezse saldırılar yeniden başlar

Taliban'dan yapılan açıklamada, ABD'nin yeni başkanı seçilen Joe Biden'ın, Donald Trump yönetiminin Afganistan'dan asker çekme planını uygulamaması halinde 'saldırıların yeniden başlatılacağı' belirtildi. Üst düzey Taliban yetkilileri, mayıs ayından itibaren ülkede 'tek bir yabancı askerin' kalmaması gerektiğini ifade etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Taliban, ABD'de başkan seçilen Joe Biden'ın Başkan Donald Trump'ın mayıs ayında tüm Amerikan askerlerini Afganistan'dan çekme planından vazgeçmesi halinde, 'Afganistan'daki yabancı askerlere yönelik saldırılarını yeniden başlatabileceğini' duyurdu. 

'TEK BİR YABANCI ASKER KALMAMALI'

BBC'ye konuşan iki üst düzey Taliban üyesi, ülkede bu tarihten sonra tek bir yabancı askerin kalması halinde dahi, 'işgalci güçler' olarak adlandırdıkları bu askerlere yönelik saldırıların yeniden başlayacağını belirtti. Biden, seçim kampanyası sırasında Afganistan'daki savaşı sona erdirmek istediğini ancak ülkede çok az sayıda da olsa 'terörle mücadele gücü' bırakabileceğini söylemişti.

Bu yıl şubat ayında ise Trump yönetimi, Taliban'la yaptığı görüşmelerde Taliban'ın El Kaide gibi ABD'nin 'terör örgütü' kabul ettiği grupların ülke topraklarında faaliyet göstermesini engelleme sözüne karşılık, ülkedeki tüm Amerikan askerlerini çekme kararı almıştı.

SÜRE, MAYIS AYINDA DOLUYOR

Geçtiğimiz yıl başlayan görüşmelerin sonunda 29 Şubat'ta Taliban ve ABD arasında güvenlik anlaşması imzalanmıştı. Mart ayında da ülkede bulunan 12 bin ABD askeri kademe kademe Afganistan'dan çekilmeye başlamıştı. ABD'nin tüm askerlerinin ve NATO'daki müttefiklerinin ise Taliban barış anlaşmasının koşullarını yerine getirirse 14 ay içinde çekilmesine karar verilmişti. Süre Mayıs 2021'de doluyor.

Taliban anlaşmada ABD'ye, Afganistan'ın El Kaide gibi radikal örgütler ve gruplar için bir korunaklı bölgeye dönüşmeyeceği yolunda garanti vermişti. ABD ile Taliban arasındaki müzakerelere katılmayan Afganistan hükümeti ise aylar süren gecikmenin ardından 12 Eylül'de Katar'ın başkenti Doha'da Taliban'la görüşmelere başladı. Görüşmelerin başladığı gün ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da Doha'daydı. (BBC Türkçe)